Política

Estrasburg

Nou amor americà a la UE

Trudeau defensa que una Unió Europea “forta pot beneficiar tothom” i és essencial davant les crítiques de Trump

L'eurocambra veu el cap de govern canadenc com un soci fiable que aposta pels drets humans

Com un príncep blau, un prince charming, al rescat de la damisel·la europea amb problemes, Justin Trudeau va reivindicar-se ahir al Parlament Europeu com el nou aliat transatlàntic d'una Unió Europea dividida i encara consternada per l'eurofòbia del president dels Estats Units, Donald Trump, que veu el Brexit com “una cosa meravellosa”. “El Canadà sap que una veu europea eficient en el panorama internacional no és només preferible, sinó que és essencial”, va defensar Trudeau davant dels eurodiputats a Estrasburg, en un clar contrast amb el discurs que arriba des de la Casa Blanca.

“Una UE forta beneficia tot el món”, va dir entre aplaudiments Trudeau. L'audiència li ho agraïa: no fa ni un mes aquests eurodiputats van exigir que la UE rebutgés l'acreditació com a possible ambaixador dels EUA a Brussel·les a Ted Malloch, que creu que l'euro i la UE tenen els dies comptats.

I és que, tot i que 254 eurodiputats verds i d'esquerres, entre ells els d'ERC i ICV, havien votat dimecres contra el tractat de lliure comerç entre la UE i el Canadà, el CETA, Trudeau es va convertir ahir a Estrasburg en l'únic interlocutor nord-americà fiable per als europeus. De fet, el president de l'eurocambra, Antonio Tajani, ni tan sols va dissimular, admetent que el liberal canadenc, que a principis de setmana va ser a la Casa Blanca amb Trump, pot “jugar un rol molt important” per “reforçar” i “millorar” les relacions europees amb Washington.

Fins i tot ferms opositors al CETA com ara la copresidenta dels Verds, Ska Keller, van fotografiar ahir amb el mòbil el flamant líder canadenc. Però Trudeau també venia amb un missatge per als escèptics amb l'acord comercial com ella: “Si té èxit, serà un exemple per a futurs tractats comercials. Si no, podria ser, realment, l'últim”, va dir, conscient del proteccionisme que pretén imposar Donald Trump.

Tot i els recels comercials, l'esquerra verda va admetre que Trudeau comparteix els seus “valors” i “s'ha guanyat el respecte” de la cambra per com ha gestionat la crisi dels refugiats, acollint-ne 40.000 directament des dels camps de desplaçats. “Creiem en els drets humans”, va defensar Trudeau, reivindicant els valors de la “diversitat” i la “inclusió” davant d'una UE que té atrapats a Grècia uns 60.000 refugiats i que en un any i mig només se n'ha pogut repartir uns 12.000. Trudeau, però, no va voler posar el dit a la nafra, va felicitar la UE per ser “el principal donant d'ajut humanitari del món” i va demanar seguir treballant pels “valors comuns” que “defineixen” i “uneixen” canadencs i europeus.

“Sou un actor vital per fer front als reptes que tenim”, va animar als eurodiputats Trudeau, de 45 anys, i fill d'un dels primers ministres més ben valorats del Canadà, Pierre Trudeau. De fet, l'ara primer ministre va recordar tot just començar el seu discurs que va ser precisament durant el mandat del seu pare que la Comissió Europea va obrir a Ottawa la seva primera missió diplomàtica al país, ara fa 41 anys.

41
anys fa que el pare de Justin Trudeau, Pierre, quan era primer ministre del Canadà, va permetre que la Comissió Europea obrís a Ottawa la seva primera missió diplomàtica en aquest país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia