Política

Una política “de façana”

Els dos principals grups a l'oposició, la CUP i el PSC, afirmen que el govern de CDC i ERC actua de cara a la galeria

Els pisos buits i la pèrdua d'habitants, recursos i subvencions són part de les crítiques que exposen els partits

Els dos principals grups a l'oposició de Manresa –la CUP i el PSC– coincideixen a opinar que el govern de CDC i ERC –que va començar a caminar fa just un any– actua de cara la galeria. Els cupaires afirmen que massa vegades les polítiques de l'equip que lidera Valentí Junyent no ataquen el moll de l'os, sinó que són “de façana”, diuen. En la mateixa línia, el PSC creu que el govern “predica més que practica” i l'acusa obertament de no explicar “allò que li pot donar mala imatge”. CDC i ERC també reben de Ciutadans, que els critica per elaborar un pressupost “il·lusori”, i de Democràcia Municipal, que veu en l'acord “una conseqüència esperada i lògica del pacte a nivell nacional”.

Però anem a pams. I per grups. I entrem ja en matèria més concreta. Per a la CUP, l'únic model de ciutat clar que té el govern local és el de potenciar el turisme ignasià, “marcadament religiós” i que només lliga l'aposta “a una confessió concreta”, un fet que titllen “d'error”. En aquesta línia, diuen, “sorprèn que quan falta només un any perquè Manresa sigui Capital de la Cultura Catalana, encara no tinguem cap informació de com es plantejarà”. També critiquen que la carpeta del nucli antic, “un dels problemes més greus que té la ciutat”, depengui només del projecte Manresa 2022: “El que cal és apostar fort per la rehabilitació i la millora de la qualitat de vida de la gent que realment hi viu, i no limitar-se a atreure gent amb alt nivell adquisitiu.” Amb tot, sí que reconeixen un canvi dins l'àrea de Territori: “L'arribada del regidor Marc Aloy ha suposat un cert terratrèmol i ha permès desencallar la rotonda de la Bonavista.”

Per part del PSC, el seu número 1, Felip González, s'ha mostrat molt crític amb el que ha anomenat “les no-comunicacions del govern”, és a dir, aquells temes dels quals només ha informat un cop el seu grup ho ha destapat i que “han significat conseqüències negatives en pèrdua de recursos o inversions”. Cita la revocació de les subvencions per a l'edifici Impuls (que sumen prop de dos milions) o la baixada de la població per sota dels 75.000 veïns, que ha fet que en els propers quatre anys deixin d'arribar 3,5 milions de l'Estat espanyol, i que ha provocat “la recerca desesperada de regularitzacions d'immigrats amb policies locals porta a porta”.

També cita el padró i l'edifici Impuls Andrés Rojo, cap de Ciutadans, que hi veu una falta de previsió del govern, a qui critica que fa una gestió “extremadament continuista, amb un cert excés de relaxació i passivitat”. Rojo creu que s'hauria de rebaixar la pressió fiscal per afavorir el naixement d'empreses.

D'altra banda, per Democràcia Municipal, Ton Sierra –que a finals de gener va substituir Dídac Escolà– veu una gestió “seriosa però d'eficiència discutible”. Diu que l'entrada d'ERC ha aportat contingut social, però afirma que DM no comparteix “el paradigma assistencialista que predomina”.

Finalment, el regidor no adscrit Miquel Davins no ha atès la petició del diari. Davins –que és d'Unió– va formar part de la llista de CiU, però quan Convergència i Unió van partir peres va quedar fora de l'acord que CDC va signar amb ERC.

Població:
74.752 habitants (segons l'INE)
Superfície:
41,66 km
2
Densitat:
1.794,34 h./km²
Municipals 2015:
CiU:
8.026 vots (29,16%), 9 regidors
ERC:
6.365 vots (23,12%), 7 regidors
CUP:
2. 986 vots (10,85%), 3 regidors
PSC:
2.956 vots (10,74%), 3 regidors
C'S:
1.813 vots (6,59%), 2 regidors
DM:
1.525 vots (5,54%), 1 regidor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona