Política

Un escèptic del canvi climàtic dirigirà Medi Ambient als EUA

El Senat confirma Pruitt i evita revisar els seus lligams amb la indústria petroliera

Trump reforça la seva política proteccionista i nega una força especial de deportació

Entre escàndols, escarafalls i controvèrsies, el president dels Estats Units, Donald Trump, va veient com a poc a poc –i a un ritma menor del que voldria– es va conformant l'equip que l'ha d'ajudar a governar amb perfils que, com el seu, no escapen de la polèmica. Ahir, el Senat va confirmar per liderar l'Agència de Protecció Ambiental (EPA, per les sigles en anglès) l'escèptic del canvi climàtic Scott Pruitt.

Com era d'esperar, no van servir de res ni les estratègies de filibusterisme de la minoria demòcrata ni la petició d'ajornar deu dies la votació. La majoria republicana va evitar que els opositors guanyessin temps fins dimarts perquè es publiquin més de 3.000 pàgines de correus electrònics de Pruitt amb la indústria del petroli i el carbó, que en un principi destaparien els lligams entre si i explicarien la posició escèptica sobre el canvi climàtic per afavorir el sector de les energies fòssils. Dos senadors demòcrates, d'estats amb forta influència del lobby miner, van votar-hi a favor.

Amb la ratificació del fins ara fiscal general d'Oklahoma, els EUA afronten un futur de desregularització de les polítiques mediambientals que havia impulsat l'expresident Barack Obama. Fins i tot està sobre la taula la possibilitat de sortir del Pacte pel Clima de París, signat fa menys d'un any.

“(Per al clima) És com posar una guineu a vigilar el galliner”, va alertar la presidenta interina del Partit Demòcrata, Donna Brazile.

La ratificació de Pruitt és, després d'alguns contratemps al gabinet i l'equip de la Casa Blanca, un èxit per a un president que continua mantenint que el canvi climàtic és una invenció dels xinesos.

Trump va començar un cap de setmana llarg visitant les instal·lacions de Boeing, on va reiterar el seu missatge nacionalista i proteccionista econòmic. No va faltar el reiterat lema a favor del producte i el treballador nord-americà. America first (els EUA, primer), va recordar una i altra vegada. Just després, va volar per tercer divendres consecutiu cap a la seva residència de Florida.

D'altra banda, la Casa Blanca va haver de negar les informacions que indicaven que s'estava estudiant la possibilitat de desplegar 100.000 efectius de la Guàrdia Nacional, reservistes voluntaris, per massificar les batudes de deportació d'immigrants indocumentats.

LA FRASE

(La confirmació de Pruitt) és per al clima com posar una guineu a vigilar el galliner
Donna Brazile
presidenta interina del Partit Demòcrata

L'elevat preu en seguretat de la família presidencial

L'arribada del clan Trump a la Casa Blanca està obligant el servei secret nord-americà a ampliar les tasques de seguretat per protegir tots els integrants de la primera família dels EUA, amb el cost logístic i sobretot econòmic que se'n deriva per a la butxaca del contribuent. Una investigació del The Washington Post revela que el ritme de vida dels Trump costarà “centenars de milions de dòlars” en quatre anys si continua com ara. El cost dels dos mandats d'Obama, segons Judicial Watch, estaria al voltant dels 97 milions.

La decisió de la primera dama, Melania Trump, de quedar-se a Nova York fins que el seu fill Barron acabi el curs costa diàriament mig milió de dòlars en seguretat. Els tres caps de setmana que el president ha estat a la seva residència-club privat a Florida han significat deu milions de dòlars en seguretat i el lloguer d'habitacions per a membres del servei secret. Cada dia que Trump dorm allà, la policia local gasta 60.000 dòlars per pagar hores extres als seus agents. A banda, cal afegir-hi les despeses en seguretat per als viatges d'empresa dels fills adults per negocis de l'empresa familiar, o la vigilància permanent de tota la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona