Política

Relació Catalunya-Espanya

El govern espanyol assegura que manté contactes secrets a tots els nivells amb la Generalitat

Enric Millo explica que l'executiu de Mariano Rajoy “vol fer una proposta” que inclou “els famosos 45 punts” que Puigdemont va plantejar

El delegat del govern espanyol a Catalunya reconeix que “si no hi hagués més remei que aplicar-se, s'aplicaria” l'article 155 de la Constitució

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, afirma que el govern de Mariano Rajoy està “treballant per trobar un camí de sortida” a la situació política a Catalunya i assegura que els dos governs estan “dialogant”: “Les trobades es produeixen i no són sempre a la llum pública, a tots els nivells”, ha explicat en una entrevista al 3/24. De fet, ha indicat que el seu objectiu des que va prendre possessió del seu càrrec ara fa tres mesos és “dissenyar entre tots un camí alternatiu” al referèndum i que per això “estem dialogant”.

En aquesta línia, també ha apostat per centrar-se a parlar “d'aquells famosos 45 punts” que el president Carles Puigdemont va plantejar i que “formen part de la proposta que volem fer”. Preguntat per la hipòtesi de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Millo ha afegit que treballa per evitar la convocatòria d'un “referèndum il·legal”, ja que l'Estat “es veuria forçat a utilitzar mecanismes que són realment molt definitoris”.

Millo no ha concretat quines trobades i quan s'han produït en el marc de l'operació “diàleg”. Ha argumentat que “fer públiques les trobades” pot condicionar l'èxit del diàleg i per això ha defensat que es facin de manera “discreta”. Així, ha posat com exemple algunes reunions que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría fa a Catalunya amb ajuntaments, entitats i institucions. “Demà la vicepresidenta està aquí una altra vegada”, ha recordat.

“La nostra obligació és dissenyar entre tots un camí alternatiu al de la col·lisió que suposa convocar un referèndum” i exposar que “hi ha moltes coses que es poden aplicar sense canviar la Constitució i que són fàcils d'aplicar”, mentre ha recordat que es pot canviar la Carta Magna, i que ella mateixa preveu com i amb quin consens es pot fer.

El delegat del govern espanyol a Catalunya ha reiterat que “el referèndum no resol els problemes” i “manté les divisions”. En aquest sentit, ha explicat que ell treballa per evitar la col·lisió” que suposa la convocatòria del referèndum. En aquest cas, preguntat sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha afirmat que “si no hi hagués més remei que aplicar-se, s'aplicaria” i s'ha mostrat “sorprès” per l'actitud de la Generalitat, que “no van per evitar-ho”.

Millo s'ha referit a la “proposta” que el govern espanyol prepara i que no inclou el referèndum sinó els altres “45 punts” del document que Puigdemont va plantejar en el seu dia a Rajoy. En aquest sentit, El País avança aquest diumenge que Rajoy prepararia una oferta per a Catalunya basada en aquest document. Millo s'ha referit al sistema de finançament, al corredor mediterrani, infraestructures o a les rodalies com les “coses importantíssimes” sobre les quals el govern espanyol està disposat a “parlar”.

També s'ha mostrat partidari de no reformar la Constitució per resoldre el conflicte o a l'opció de fer un referèndum a tot l'estat ja que “no hi ha les majories necessàries” al Congrés per fer-ho possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona