Política

La resistència s'organitza contra Trump

Les manifestacions liderades per dones i immigrants es multipliquen contra el president dels EUA

Els nord-americans demanen explicacions als legisladors que no s'atreveixen a parar els peus al mandatari

Als Estats Units no es recorda un primer mes d'un nou president tan convuls com el que ha viscut Donald Trump. Tampoc mai hi havia hagut un mandatari instal·lat en la controvèrsia fins i tot abans d'arribar al Despatx Oval, incapaç de desfer-se del caos i el conflicte per molt que passin els dies.

Les crítiques, els atacs i els escrutinis a la nova administració són una constant, el dia a dia d'una societat que rebutja el seu president. En un mes al Despatx Oval, el nivell d'aprovació voreja el 40%, el més baix des que hi ha càlculs de popularitat presidencial. Fins ara, el mínim el tenia Bill Clinton, amb un 51%.

Els grups que se senten més vulnerables en vista de les polítiques de Trump són els que han agafat les regnes de les protestes. Les dones van organitzar l'enorme manifestació del 21 de gener, la Marxa de les Dones, amb milions de persones arreu dels EUA disposades a no donar ni un dia de gràcia (o de treva) al nou president.

La falta de lideratge del Partit Demòcrata i el seu nul poder al Congrés han deixat l'oposició al president dels EUA en mans de la ciutadania. “No soc de les que protesten normalment, però...”, deia el cartell d'una jubilada que no s'havia manifestat des de la guerra del Vietnam.

“Continuarem lluitant fins que aquest trumpós faci marxa enrere en les seves propostes xenòfobes”, explica Nancypili Hernández, filla de mexicans indocumentada que es va penjar d'una grua de construcció davant la Casa Blanca amb una pancarta gegant en què es llegia un missatge clar: “Resistir.”

Si fa vuit anys la paraula que movia els EUA era hope (‘esperança'), de l'expresident Barack Obama, ara és resistance (‘resistència' a les polítiques de Trump) la que aglutina el sentiment nord-americà.

Especialment entre la comunitat immigrant, que ha decidit fer-se sentir. Les accions es multipliquen a petita i a gran escala: alguns taxistes de l'aeroport de Nova York van fer vaga i diversos iemenites van tancar botigues de queviures i van resar una oració massiva per rebutjar el vet d'entrada a musulmans.

Els indocumentats que viuen als EUA, la majoria d'origen llatinoamericà, han vist com les batudes i les deportacions han tornat. En lloc de callar, però, ja han fet dues vagues d'àmbit nacional i han aconseguit paralitzar part del sector de la restauració a les grans ciutats i de la indústria agrícola en estats com ara Wisconsin. La suma de l'èxit de les protestes i la simpatia en la població nord-americana ha fet créixer la importància de les agrupacions pro drets civils. Per exemple, l'ACLU, una de les més grans en la lluita especialment en el terreny legal, està aconseguint recaptacions històriques.

No només els col·lectius vulnerables han fet un pas endavant, sinó que centenars de nord-americans estan col·lapsant trobades amb els congressistes del seu districte per exigir-los que es plantin davant les polítiques més agressives del president. La pressió popular va estar a punt d'aconseguir vetar la ratificació de l'escollida per a la secretaria d'Educació, la bilionària Betsy DeVos. Només hi va faltar un vot.

En un altre nivell estan els mitjans de comunicació. La publicació de filtracions que deixen el Despatx Oval en mala posició són constants, en una tasca conjunta de disrupció entre el poder mediàtic i els funcionaris disposats a denunciar la inexperiència de Trump i el seu equip.

Trucades a líders mundials sense cap mena d'educació, desconeixement de conceptes bàsics, descoordinació i falta de lideratge són només alguns dels elements que, a mesura que apareixen als mitjans de comunicació, encenen la flama del descontentament.

A tot això, cal afegir-hi les discrepàncies públiques dels diplomàtics i els alts càrrecs heretats de l'època Obama, que enerven Trump fins al punt de prometre una investigació (i possible purga) de tots aquells que estan airejant els draps bruts.

Les protestes continuaran, i l'anunci del nou decret de vet d'entrada a immigrants previst per a la setmana que ve ben segur que provocarà més protestes. De moment, com a mesura preventiva, s'ha organitzat una nova acció que s'espera massiva i un baròmetre de l'enuig dels anti-Trump: una vaga general de dones el 8 de març.

LES DATES

21.01.17
Milions
de nord-americans van participar en la Marxa de les Dones després que Trump prengués possessió.
08.03.17
Vaga general
de dones als EUA que servirà per calibrar la força del moviment anti-Trump.

Un Tea Party per a l'esquerra

Fa poc més de set anys, en un moment dolç del Partit Demòcrata, amb la victòria de Barack Obama recent i amb el control total del Capitoli, va aparèixer un moviment ultraconservador que va desmuntar els EUA: el famós Tea Party va fer virar el republicanisme amb èxit. Ara, però, s'ha girat la truita completament, i l'antitrumpisme sorgit des de les masses va somiar el progressisme amb la possibilitat de crear un moviment semblant a l'esquerra. Si es consolida, el més probable és que el lideratge el tingui la “revolució” del senador Bernie Sanders, que va agitar el Partit Demòcrata durant el procés electoral i que podria sortir beneficiat d'un moviment amb empenta suficient per destronar els republicans i fer-los la vida impossible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses