Política

operació diàleg

ICV reclama “transparència” en el possible diàleg entre la Generalitat i l'Estat

Ernest Urtasun veu “necessari” que els dos executius dialoguin i que l'executiu català faci una defensa “ferma” del referèndum

David Cid explica que la formació treballa en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum i que volen impulsar “una recollida de suports a l'Estat”

El portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, ha donat la benvinguda al diàleg entre la Generalitat i el govern de l'Estat, però ha reclamat “transparència” sobre possibles negociacions que s'estiguin duent a terme sobre qüestió catalana.

El dirigent ecosocialista ha reaccionat així als suposats contactes secrets entre tots dos governs, als quals es va referir aquest diumenge pel delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

“Creiem que és necessari el diàleg i el reclamem, però també ens agradaria un nivell de transparència important en aquestes qüestions”, ha dit Urtasun aquest dilluns en roda de premsa. “Si hi ha negociacions i diàleg, la ciutadania ho ha de saber”, ha relat.

En qualsevol cas, ha subratllat que el govern català “ha d'anar [a Madrid] amb el mandat del Pacte Nacional pel Referèndum, amb una ferma defensa del referèndum”.

Sobre aquest punt, el coordinador nacional de la formació, David Cid, ha explicat que treballen en la mateixa direcció que el Pacte Nacional pel Referèndum, és a dir, per tirar endavant un referèndum “amb garanties, reconeixement internacional i efectivitat”, el resultat del qual es pugui aplicar l'“endemà mateix” de la votació.

El coordinador nacional ecosocialista ha explicat que volen “impulsar una recollida de suports a l'Estat” –ha recordat que és un dels acords del pacte– i que estan “en aquest punt”.

Cid ha afirmat que ICV “desconeix” si el govern ha posat en marxa els preparatius del referèndum per tenir tota la maquinària a punt l'1 de juny i, així, poder-lo avançar, si s'escaigués per diversos esdeveniments polítics com ara el calendari d'inhabilitacions. “Si el govern ho ha posat en marxa, a nosaltres no ens ho ha traslladat”, ha expressat a preguntes dels periodistes.

“Èxit” de l'onada blava

Urtasun ha celebrat per l'“èxit” de la manifestació de dissabte en favor dels refugiats a Barcelona. Ha destacat que va superar “amb escreix” la que es va celebrar a Copenhague (Dinamarca).

Segons ha explicat, companys seus del Parlament Europeu l'han “felicitat” per la convocatòria, que creu que ha tingut “ressò” arreu del vell continent.

A més, ha ressaltat la importància que el nivell de mobilització sigui “sostingut” en el temps malgrat la política de la Unió Europea “d'externalització de fronteres, que pretén amagar el problema”. Urtasun ha apostat perquè les quotes d'acollida siguin d'obligat compliment i que els estats membres assumeixin les seves “responsabilitats”.

En la mateixa línia, el dirigent ha assenyalat que el “missatge” de la manifestació s'adreçava tant a l'Estat espanyol, que està lluny de complir amb les quotes pactades, com a la Generalitat, que té competències en matèria d'acollida i, segons ha dit, reduït els fons de cooperació internacional.

Operació Catalunya

David Cid ha assegurat que el grup parlamentari Sí Que Es Pot, del qual formen part, estudiarà la proposta de Junts pel Sí de crear una comissió d'investigació al Parlament sobre Catalunya. Dimarts decidiran si s'hi sumen o no, però ha apuntat que ja n'hi ha una al Congrés i que En Comú Podem (ECP) en forma part.

També decidiran demà si donen suport a la comissió que C's, PSC i PP volen crear sobre el cas Vidal.

La confluència d'esquerres vol conèixer en detall els termes en què es plantejaran les citades comissions i el llistat de compareixents.

En la trobada d'aquest dimarts a la cambra, CSQP també decidirà si se suma a la petició d'una comissió d'investigació sobre les elèctriques que Junts pel Sí també està estudiant presentar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona