Política

Pence intenta calmar Brussel·les

El vicepresident dels EUA expressa el compromís “ferm” de Washington amb la Unió Europea

Tusk exigeix a la Casa Blanca que doni suport a la unitat europea i a l'OTAN

Amics de conveniència. Amb fredor, un cert recel i limitant al màxim les intervencions davant de la premsa, la Unió Europea i l'administració nord-americana de Donald Trump van escenificar ahir una espècie de reconciliació de pati d'escola en què ni els uns ni els altres semblaven gaire disposats, encara, a confiar en el que fins fa tres mesos era el seu millor amic.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va enviar a Brussel·les la seva mà dreta, el vicepresident Mike Pence, per intentar calmar els ànims i refer els ponts que ell mateix ha anat dinamitant en els últims mesos. Tasca complicada, la de Pence, tenint en compte que Trump ha definit el maldecap europeu del Brexit com una idea “magnífica”, ha advertit que altres països voldran sortir del club i ha qualificat Brussel·les de “forat infernal”.

Pence, però, l'apagafocs de Trump, ho va intentar. “És el meu privilegi, en nom del president Trump, expressar el ferm compromís dels Estats Units a mantenir una cooperació continuada amb la Unió Europea”, va dir.

Això sí, el vicepresident nord-americà va destacar que aquella parada a la capital europea era per enviar “un missatge addicional” al que havia expressat durant el cap de setmana a Alemanya, on va defensar el seu compromís amb l'OTAN i va demanar als socis que facin (ergo, que paguin) “més”. Semblava que Pence insinués, com qui no vol la cosa, que el viatge important era precisament el de Munic, però que, ja que passava pel Vell Continent, Trump l'havia enviat a fer les paus amb els buròcrates de les institucions europees.

Agraïment de Tusk

Donald Tusk, el president del Consell Europeu, que fa un parell de setmanes va dir que l'administració de Trump és una “amenaça”, va agrair a Pence la visita, que creia necessària. “Han passat massa coses en els últims mesos. S'han expressat massa opinions noves, a vegades sorprenents, sobre les nostres relacions i la nostra seguretat comuna per fingir que tot continua com abans”, va admetre el polonès. Pence va agrair les “eloqüents paraules” del seu soci europeu i, potser sorprès per algunes de les crítiques, va assenyalar fent broma que “mai més” parlaria després d'ell en una compareixença.

Les converses entre Tusk i Pence van ser “obertes i franques”, segons el mateix president del Consell Europeu, un altre eufemisme, aquesta vegada per evitar la paraula tenses. Tusk va exigir al número dos del govern de Trump el seu compromís amb les relacions transatlàntiques, l'OTAN i la unitat de la Unió Europea, i va dir que havia rebut una “resposta positiva” que li permetia ser optimista. “Tant europeus com americans ara simplement han de practicar el que prediquen”, va demanar Tusk, i va recordar que Brussel·les espera el “suport inequívoc” de Washington –i ho va voler repetir dues vegades, “suport inequívoc”– a “la idea d'una Europa unida”. “El món seria un lloc clarament pitjor si no estiguéssim units”, va remarcar Tusk, que creu que “no s'inventarà res millor que la Unió Europea” per garantir l'estabilitat al món occidental. Un missatge que va repetir el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, que va assenyalar que “els Estats Units necessiten una Unió Europea forta i unida”.

Sense preguntes

Com que la compareixença de premsa no admetia preguntes, Pence va poder evitar entrar en el jardí del Brexit i la unitat europea –el seu cap, de fet, és un gran amic de l'euròfob Nigel Farage, de l'UKIP–, però sí que va parlar de les “tradicions, els valors i els objectius” que comparteixen “els dos continents”. Malgrat les “diferències”, va dir Pence, els Estats Units continuaran “compromesos” amb la Unió Europea en la promoció “de la pau i la prosperitat a través de la llibertat, la democràcia i l'estat de dret”.

Pence també va remarcar que Washington vol “continuar i expandir” la col·laboració en “seguretat col·lectiva” perquè en “depèn” la protecció dels ciutadans de la Unió Europea i dels Estats Units, però va demanar més esforços a Brussel·les. En concret, va repetir un dels mantres més habituals a la capital europea pel que fa a la lluita antiterrorista: cal “més coordinació i col·laboració en l'àmbit de la intel·ligència entre els estats membres de la UE, i entre la UE i l'OTAN”.

En resposta a un Donald Tusk que va voler remarcar que l'OTAN “no està obsoleta” –una crítica òbvia a les paraules de Trump de fa uns mesos–, el vicepresident nord-americà va tornar a fer de bomber i va enviar un missatge tranquil·litzador als socis europeus que més temen les ingerències de Rússia: els estats bàltics i Polònia. Pence va dir que Washington dona suport a la presència de l'OTAN a la zona i marcarà de ben a prop Moscou. Això sí, el vicepresident nord-americà també va admetre que cal trobar “un nou espai comú” de relacions amb la Rússia de Vladímir Putin i que el president Trump “creu que es pot trobar”.

LES FRASES

El món seria un lloc clarament pitjor si la UE no estigués unida
Donald Tusk
PRESIDENT DEL CONSELL EUROPeu
Els EUA estem compromesos a continuar i expandir la nostra col·laboració en seguretat col·lectiva
Mike Pence
Vicepresident dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona