Política

L'entesa de PP i C's, en crisi per la corrupció a Múrcia

Ciutadans demana la dimissió del president murcià, després de ser imputat

Rajoy no es doblega i defensa la presumpció d'innocència de Pedro Antonio Sánchez

Catalá i el fiscal viuen sota la lupa

“Separar immediatament de qualsevol càrrec, públic o de partit, imputats per corrupció fins a la resolució completa del procediment judicial.” Aquest és el primer punt del pacte d'investidura que el PP i Ciutadans van firmar a Múrcia per permetre que el popular Pedro Antonio Sánchez fos president de la regió el juliol del 2015 i el que està tensant la relació ara entre Mariano Rajoy i Albert Rivera. Després que Sánchez fos imputat ahir per irregularitats en l'adjudicació i construcció d'un auditori a Puerto Lumbreras –durant la seva etapa com a alcalde de la localitat–, Ciutadans va exigir al PP que l'aparti del poder en virtut del pacte, i va topar no només amb l'enrocament de Sánchez, sinó també amb l'avís de Rajoy de respectar la presumpció d'innocència del seu baró murcià.

Conscient del pes de la justícia sobre ell, el baró murcià Pedro Antonio Sánchez va protagonitzar una insòlita aparició en què va intentar presentar com si fos una declaració voluntària el que era una imputació i una obligació de declarar el 6 de març dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Múrcia. El gest, però, no va estovar Ciutadans, que va exigir al PP que substitueixi el seu baró imputat per un altre nom de les seves files. “Per raons legals, per raons de pacte polític i per coherència amb la pròpia paraula, Sánchez ha de dimitir o ser apartat, de forma que l'estabilitat a Múrcia no es vegi compromesa pel capritx d'un senyor, i això només es pot fer amb un candidat alternatiu”, avisava el portaveu de C's al Congrés, Juan Carlos Girauta.

A l'hora d'enarborar la bandera anticorrupció, el partit d'Albert Rivera no va voler avançar si estaria disposat a promoure una moció de censura en cas que l'imputat Sánchez no deixi el govern. Tot i tenir només 4 dels 45 escons de l'assemblea murciana, els de C's són determinants a l'hora d'apuntalar el PP (22) davant l'oposició del PSOE (13) i Podem (6).

El rol de Catalá i Maza

La tempesta murciana no és una disputa merament local, sinó que esquitxa el poder judicial estatal. De fet, sobre el ministre de Justícia, Rafael Català, hi pesa la sospita que hauria avisat el baró del PP –quan encara no estava imputat– del revés judicial imminent que l'esperava, una informació processal que només podia conèixer el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. Es dóna la circumstància que, durant el recent 18è congrés del PP a la Caja Mágica, La Sexta va enregistrar Catalá penjat del mòbil amb visible inquietud per localitzar el president de Múrcia i poder parlar amb ell. “Vaig parlar amb ell i amb altres com Alberto Núñez Feijóo”, relativitza el ministre Catalá.

A Màlaga, al costat de François Hollande amb motiu de la cimera entre els estats espanyol i francès, Rajoy va defensar el dret de Sánchez a continuar de president murcià. “Prudència i presumpció d'innocència, que és un dels drets humans més importants que tenim, i recordar que l'afer ha tingut setze arxivaments en dos anys”, va esgrimir Rajoy.

LA FRASE

Amb Pedro Antonio Sánchez, presumpció d'innocència, que és un dels drets humans més importants
Mariano Rajoy
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia