Política

Trump obre les portes per accelerar les deportacions

Noves directrius amplien els perfils d'indocumentats subjectes a l'expulsió, en un canvi de política radical respecte a l'anterior administració

Es contractarà milers d'agents per protegir les fronteres

Donald Trump comença a greixar la màquina de deportació d'immigrants sense papers que hi ha als EUA. La promesa electoral de reforçar les fronteres i expulsar els més d'11 milions d'indocumentats que es calcula que viuen al país agafa forma amb la publicació de dues directives amb mesures concretes per aplicar la voluntat del nou president.

Fa gairebé un mes que Trump va signar el decret per “millorar la seguretat a la frontera i la immigració”, en què es flairava –igual que durant la campanya electoral– un gir radical respecte a la política de l'administració Obama.

Si abans les prioritats d'expulsió eren els indocumentats condemnats per crims greus, ara l'espectre s'amplia: gairebé la totalitat d'indocumentats n'és objectiu, inclosos aquells amb historial delictiu menor –com ara multes de trànsit– o aquells qui “hagin abusat” de programes de benestar social. Només se'n salven els joves coneguts com dreamers (somiadors), aquells arribats durant la infància i protegits per un programa especial d'Obama, i els qui entrin demanant asil. Fa un parell de setmanes, la comunitat immigrant va denunciar batudes massives i “inusuals” a la recerca de tot tipus d'indocumentats, virant la política aplicada fins ara. El resultat van ser 683 detinguts i en procés de deportació. Amb les noves directrius, aquesta mena d'accions segur que es multiplicaran. A poc a poc, Trump avança en la lluita contra els qui per ell són l'enemic número u dels EUA: els immigrants, culpables de la degradació de la classe obrera i blanca que va seduir amb el seu discurs proteccionista culpant-los de la pèrdua de llocs de treball. La persecució sense excuses de la comunitat migrant satisfà la seva base, en un moment clau per esvair els dubtes pel caos de la seva Casa Blanca. Per la Casa Blanca, només es tracta de donar a les forces de seguretat les eines necessàries per aplicar correctament les lleis migratòries. En aquest sentit, s'alleugereixen els processos judicials per accelerar les deportacions, s'anima les forces policials locals a actuar com agents d'immigració, i es deixa a judici de les forces de seguretat la decisió de si una persona és un risc o no per als Estats Units: autoritat completa per aturar, arrestar i iniciar la deportació immediata de qualsevol “sospitós” de ser indocumentat. El govern contractarà 15.000 nous agents per a la patrulla fronterera i els serveis d'immigració i duanes, a banda d'expandir el nombre de centres de detenció. “Hi ha un nombre insuficient d'oficials per detectar, controlar i detenir tots els estrangers que entren de manera il·legal”, exposa el secretari de Seguretat Nacional dels EUA, John Kelly.

LA XIFRA

11
milions
d'indocumentats es calcula que hi ha als Estats Units.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona