Política

El Pacte Nacional pel Referèndum suma el suport de Pablo Iglesias

Llancen un web que registra més de 10.000 adhesions de polítics, entitats i particulars en menys de set hores per una votació efectiva i vinculant

El Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) va llançar ahir una campanya d'adhesions per recollir el suport d'institucions, entitats, càrrecs electes i particulars, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, per a la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya. El reelegit secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va ser el primer líder estatal a firmar el manifest, “per un referèndum amb garanties”. “No volem que Catalunya se'n vagi, però som demòcrates”, va piular. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, li va agrair el compromís amb el dret a decidir: “Es tracta de democràcia, en efecte.”

El manifest, aprovat el dia 1 durant la segona reunió del PNR, aposta per un referèndum efectiu, vinculant i pactat dins el marc constitucional actual i està concebut de manera que pugui atraure els partidaris de resoldre el contenciós a les urnes, dins i fora del Principat, encara que no combreguin amb la via unilateral. En aquest sentit, entre els primers adherits hi ha la líder de Barcelona en Comú, l'alcaldessa Ada Colau; l'arquitecte del futur nou espai d'esquerres i diputat d'En Comú Podem, Xavier Domènech; la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas; el portaveu ecosocialista i eurodiputat Ernest Urtasun, i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, a més del secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego.

Efectiu no vol dir pactat

Un dels impulsors del nou espai polític, Marc Parés, va defensar ahir a El Punt Avui TV que les condicions dels comuns perquè el referèndum sigui efectiu (que tingui reconeixement internacional, garanties democràtiques i que interpel·li la majoria) no impliquen necessàriament que sigui pactat. “Es poden donar aquestes condicions sense l'acord de l'Estat espanyol. Catalunya no ha d'estar supeditada al que passi a l'Estat”, va afirmar Parés, coordinador del document ideològic que se sotmetrà a votació a l'abril en l'assemblea fundacional del nou subjecte polític.

A part de l'òrbita dels comuns, representants del govern, de Junts pel Sí, la CUP i les diverses entitats sobiranistes ja s'han adherit al manifest: Carles Puigdemont, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Marta Pascal, Jordi Turull, Quim Arrufat, Joan Coma, Lluc Salellas, Sergi Sabrià, Lluís Llach, Ramon Tremosa, Marta Rovira, Mireia Boya, Ernest Benach, David Fernàndez, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Neus Lloveras, Jose Téllez... Però els impulsors també busquen l'adhesió de particulars. El PNR va posar en marxa ahir el lloc web Pactepelreferendum.cat , que gestionaran Òmnium, Lafede.cat i el Ciemen, per signar el manifest, que han traduït a una dotzena de llengües, inclòs l'anglès, el francès, l'italià, l'alemany, l'àrab, el xinès i l'amazic. En menys de set hores es van registrar més de 10.000 suports. El PNR, liderat per l'exdiputat del PSC Joan Ignasi Elena, es va constituir el 23 de desembre.

LA FRASE

He firmat el manifest. No volem que Catalunya se'n vagi, però som demòcrates
Pablo Iglesias
Secretari general de Podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona