Política

escòcia

nou referèndum

Escòcia escalfa motors

Els independentistes comencen a recaptar fons per a la campanya del nou referèndum

El govern britànic nega als escocesos la possibilitat de quedar-se a la Unió Europea

Tot i que encara no s'ha convocat una nova consulta d'independència a Escòcia, tant unionistes com nacionalistes han començat a moure els fils i a preparar-se per quan la ministra principal faci l'anunci. Els independentistes ja haurien començat a recaptar fons per finançar la campanya de la nova consulta, segons indica la premsa escocesa, i la primera ministra britànica, Theresa May, ha donat instruccions al seu gabinet perquè treballin per salvar la unió, segons informa la premsa escocesa.

S'espera que en les properes setmanes la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, anunciï la convocatòria del segon referèndum com a resposta al Brexit, segurament en el transcurs de la conferència del Partit Nacional Escocès (SNP), el 17 i 18 de març. Sturgeon ha descartat que sigui aquest any. L'exlíder del partit, Alex Salmond, va indicar fa setmanes la data de l'agost del 2018, abans que acabin els dos anys que duraran les negociacions amb la Unió Europea (UE).

Segons el diari escocès The National, en una reunió amb el seu gabinet a començaments de mes, Sturgeon hauria demanat que no fessin servir el terme “segon referèndum” quan es referissin a la nova consulta perquè considera que no té res a veure amb el del setembre del 2014. “Ens ha dit que és un nou referèndum provocat per una sèrie de circumstàncies diferents i que és un afer completament diferent”, va explicar una font del govern escocès al diari. “Ella [Sturgeon] va dir que el nou referèndum és sobre el dèficit democràtic i sobre ser expulsats de la Unió Europea contra la nostra voluntat, el Brexit demostra que com a país no estem sent escoltats d'una manera igualitària.” En un míting dissabte per la campanya del sí, Alex Salmond va dir: “El tema europeu ha portat a dalt de tot de l'agenda el segon referèndum, o el nou referèndum, com m'han dit que l'he d'anomenar.”

La font governamental va dir que el govern de May “està tractant de convertir aquestes illes en un paradís fiscal”. Va destacar que “el nou referèndum no serà una seqüela del del 2014” i va confessar que les circumstàncies no tenen res a veure: “El debat sobre el futur d'Escòcia ha entrat en un territori completament diferent amb el vot dels anglesos per la legislació anglesa, la devolució de poders que no ha arribat on volíem i el vot del Brexit.

Sturgeon encara no ha pres la decisió i, segons els últims sondejos, el suport a la independència s'ha enfilat fins al 49% després de l'anunci de Theresa May, el 17 de gener, del trencament total amb la UE i la sortida del mercat únic i la de la unió duanera. La llei que permetrà a May iniciar el Brexit ja és a la Cambra dels Lords. May invocarà l'article 50 a finals del mes de març.

Per evitar la convocatòria de la nova consulta, Sturgeon exigeix a May que Escòcia es quedi dins del mercat únic i el control de la immigració, seguint el model de Noruega. Considera que el Brexit danyarà de manera considerable l'economia escocesa. Un estudi del Fraser of Allander Institute, de la Universitat de Strathclyde, estima que provocarà la pèrdua de 80.000 llocs de treball a Escòcia. Ahir, el ministre britànic per a Escòcia, David Mundell, en una intervenció al Parlament de Holyrood, va descartar que Escòcia es quedi dins del mercat únic i que li transfereixin el control de la immigració, la qual cosa incrementa les possibilitats perquè es convoqui la segona consulta. “Si Escòcia es quedés dins del mercat únic retenint el principi de la llibertat de moviment de persones, aleshores requeriria la transferència de més poders [...]. I vull deixar clar que no els tornarem les competències en immigració”, va argumentar Mundell.

Controvèrsia

Mundell també va advertir que, si Escòcia decideix independitzar-se en un referèndum, aleshores quedaria a fora de la UE. Aquesta afirmació, però, és rebutjada per molts experts i acadèmics, que asseguren que la UE està oberta a la continuïtat d'Escòcia i que fins i tot el govern espanyol no podria vetar l'accés d'Escòcia si aquesta és la voluntat dels escocesos en una consulta legal. L'últim a pronunciar-se en aquest sentit va ser el professor Jeff King, de l'University College of London, que va afirmar ahir, en un esdeveniment al Parlament Europeu, que una Escòcia independent podria arribar a “un tracte molt dolç” amb la resta dels 27 estats membres. “El moviment independentista, que té extraordinaris polítics, estarà en la posició més forta que ha estat en molt de temps”, va expressar King, que és un dels principals experts en dret britànic. Davant totes les senyals que porten al segon referèndum, May hauria donat ordres al seu gabinet per “enfortir i sostenir la unió [entre Anglaterra i Escòcia, que data del 1707]. Ben Gummer, membre del gabinet de May, va explicar que “la primera ministra va dir [en la reunió de gabinet] que el seu govern reconeix el valor de la unió i que ha tingut molt d'èxit”. I va ressaltar que la d'Anglaterra i Escòcia “és la unió política amb més èxit que s'ha vist mai, i és clau que mantinguem, alimentem i millorem aquesta relació de més de 300 anys”. El govern de May està al corrent dels plans de Sturgeon i està preparant un pla de contingència per quan convoqui la nova consulta d'independència.

LES XIFRES

80.000
és el nombre de llocs de treball que perdrà Escòcia fora de la UE.
2018
és l'any
que s'espera que es convoqui la nova consulta d'independència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS