Política

Tempesta política per les purgues de la fiscalia espanyola

L'oposició al PP redobla la pressió sobre Maza i Catalá després de canviar la cúpula fiscal

Han rellevat els membres més incòmodes per al govern de Rajoy

El fiscal substituït a Múrcia denuncia intimidacions

Augmenten les denúncies contra el govern espanyol per la politització de la justícia. L'oposició va incrementar ahir la pressió sobre el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, als quals exigeixen explicacions després dels canvis fets en la cúpula fiscal dimecres a la nit i de la denúncia d'intents d'intimidació i pressions polítiques feta per un dels rellevats.

Manuel López Bernal, el fiscal en cap sortint de Múrcia que va impulsar la investigació contra el president de la regió, Pedro Antonio Sánchez, del PP, ara en l'ull de l'huracà pel cas Púnica i el cas Auditori, va denunciar que es persegueix més els fiscals que els corruptes.

El seu relleu s'emmarca en els canvis fets en la cúpula fiscal pel fiscal general que inclouen, entre d'altres, també la substitució, després d'onze anys en el càrrec, de Javier Zaragoza per Jesús Alonso al capdavant de la fiscalia de l'Audiencia Nacional, i va escollir Manuel Moix com a nou fiscal anticorrupció, l'únic dels set candidats que aspiraven a la plaça sense experiència en aquesta fiscalia, encarregada dels casos Gürtel, els papers de Bárcenas i Púnica, entre d'altres.

En total han estat set canvis en 35 places subjectes a renovació, però la seva rellevància ha dividit també la carrera fiscal entre els que veuen els canvis satisfactoris i els que hi veuen una pèrdua de l'autonomia del ministeri públic. De fet, amb aquests canvis la nova cúpula fiscal serà menys incòmoda per al PP.

El president espanyol, Mariano Rajoy, va demanar respecte a les regles i va afirmar que les decisions d'un òrgan com el Consell Fiscal “sempre” li semblaran “molt bé”. També Catalá va opinar que no és raonable parlar de “purga” a la fiscalia ni donar una imatge tan negativa dels canvis, però l'oposició –que ja havia aconseguit la compareixença de Maza (fixada per l'1 de març) perquè expliqui si hi va haver pressions per no acusar el president de Múrcia en el cas Púnica– ho considera molt greu.

De fet, el PSOE va parlar de “purga massiva” i tant els socialistes com Units Podem van demanar, a més de les compareixences de Maza i Catalá, la del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, perquè expliqui com és possible que s'hagin produït tres assalts en sis mesos als domicilis de persones que treballen en casos de corrupció de Múrcia. Crítiques a les quals es va afegir el president de la Unió Progressista de Fiscals, Álvaro García Ortiz, que va dir que els nomenaments “suposen un clar retrocés en la pretesa autonomia del ministeri fiscal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona