Política

Kim Jong-nam va ser assassinat amb una arma química

En els resultats preliminars de l'autòpsia feta al cadàver del germanastre del líder de Corea del Nord s'han localitzat restes de l'agent nerviós VX a la cara

És una substància altament tòxica usada en guerres

Kim Jong-nam, el germanastre del líder suprem de Corea del Nord, Kim Jong-un, va ser assassinat amb una de les armes químiques més potents del món i utilitzada en conflictes bèl·lics: el gas nerviós VX.

La policia de Malàisia ha aconseguit finalment identificar el material amb què Kim Jong-nam va ser assassinat la setmana passada a l'aeroport internacional de Kuala Lumpur. Es tracta de l'agent nerviós VX, detectat en els exàmens preliminars del Centre per a l'Anàlisi d'Armes Químiques malaisi. El centre va ser consultat després que els resultats preliminars de l'autòpsia ordinària feta al cadàver de Kim Jong-nam es va demostrar que eren insuficients per establir la causa de la mort del germanastre del dirigent nord-coreà.

Destrucció massiva

L'agent nerviós VX és una substància altament tòxica, que actua de manera molt ràpida i que possiblement va ser utilitzada en la guerra entre l'Iraq i l'Iran en els anys vuitanta. El VX, o S-2-diisopropilaminoetil metilfosfonotiolat, segons el nom químic que cita el comunicat, està considerat una arma de destrucció massiva per la resolució 687 de les Nacions Unides, i la seva producció i emmagatzematge estan prohibits per la Convenció d'Armes Químiques. Sense olor ni gust, és el més potent de tots els agents nerviosos, que a la vegada són “els compostos químics més tòxics i ràpids en actuar de totes les armes químiques conegudes”, segons els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels EUA (CDC).

En roda de premsa, l'inspector general de la Policia de Malàisia, Jalid Abú Bakar, va assenyalar ahir que la substància tòxica estava present en els teixits de la cara i els ulls de Kim Jong-nam enviats al centre, una entitat dependent del Departament de Química de Malàisia. “Encara no sabem com va ser introduït el VX. Estem intentat esbrinar-ho. Però si hagués estat una quantitat molt petita, hauria estat molt difícil de detectar”, va dir el cap policial als periodistes a l'aeroport de Kuala Lumpur, segons el diari The Star.

Interrogat sobre si l'ús d'aquesta arma química apunta al règim de Corea del Nord com a responsable, el cap de la policia de Malàisia va destacar que de moment només poden certificar que l'agent nerviós VX va ser la causa de la mort de Kim Jong-nam. “Només puc dir que la causa de la mort és aquest producte químic”, va asseverar, d'acord amb el canal Channel News Asia.

La notícia de l'enverinament, però, alimenta les sospites que va ser el règim de Pyongyang qui va ordenar l'execució de Kim Jong-nam, nascut el 1971 de la relació entre el difunt dictador nord-coreà Kim Jong-il i la que va ser la seva primera concubina, l'actriu Song Hye-rim. L'ambaixada nord-coreana a Kuala Lumpur va intentar per tots els mitjans repatriar el cos abans de ser sotmès a les anàlisis post mortem i va acusar Malàisia d'amagar una agenda política després de la investigació del que considerava un infart cardíac. El cas ha derivat en un conflicte diplomàtic. Pyongyang acusa el govern malaisi d'aliar-se amb Corea del Sud. Segons els serveis d'espionatge sud-coreans, el dictador Kim Jong-un va ordenar la mort del seu germanastre quan va ascendir al poder el 2012. Kim Jong-nam estava considerat el més ben situat per succeir el seu pare al capdavant del règim nord-coreà, però l'any 2001 va caure en desgràcia quan va ser detingut al Japó amb un passaport dominicà.

El cap de la policia va afirmar que els agents encara estan analitzant els llocs on van estar les sospitoses que suposadament van manipular el VX que després van refregar al rostre del germanastre del líder suprem de Corea de Nord a l'aeroport de Kuala Lumpur el 13 de febrer passat.

LES DATES

1988
l'exdictador iraquià
Saddam Hussein va utilitzar el VX en la massacre d'Halabj.
1993
La Convenció d'Armes Químiques
va prohibir la producció i emmagatzematge del verí VX.

Una detinguda, intoxicada

El 13 de febrer passat, Kim Jong-nam era a l'aeroport internacional de Kuala Lumpur. En les imatges de la terminal poc abans de ser assassinat, es veu Kim vestit de gris i amb una motxilla a l'esquena que mira la sortida del vol a Macau i es dirigeix a una màquina expenedora de bitllets. És aleshores quan una dona vestida de blanc, agent secret amb passaport vietnamita, es llança sobre ell per darrere i amb un mocador li tapa la boca amb el verí i fuig. En total hi ha quatre detinguts i, segons va assegurar la Policia de Malàisia, una de les dues dones detingudes va presentar un quadre de vòmits després d'haver estat exposada a l'agent tòxic utilitzat per matar Kim. El VX és un líquid de color ambre sense cap altre ús que el de verí. És un element molt més potent que altres agents com el gas sarín. Després d'una exposició a la substància en forma líquida, la més comuna i la que aparentment es va usar contra Kim, els símptomes es comencen a notar al cap de pocs minuts. En forma de gas n'hi ha prou amb uns segons. Aquest verí, inventat al Regne Unit en els anys cinquanta, actua sobre les glàndules i els músculs obligant-los a treballar en excés fins a dificultar o fer impossible la respiració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia