Política

ERC denuncia la judicialització del procés davant l'OSCE

La senadora republicana Laura Castel acusa el govern espanyol de vulnerar els principis democràtics establerts per l'organisme

Domènechvisitarà dimarts Brussel·les per sumar suports al referèndum

La judicialització del procés va arribar dijous a la seu de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), a Viena, a través de la senadora d'Esquerra Laura Castel, que va denunciar davant la comissió de Drets Humans i Estat de Dret de l'assemblea parlamentària d'aquesta organització la persecució de diversos dirigents polítics independentistes que treballen per la resolució del conflicte polític amb l'Estat espanyol per mitjà d'un referèndum.

Castel va recordar el clam massiu pacífic sostingut durant cinc anys al carrer pel dret a decidir, els resultats electorals del 27-S i l'èxit del 9-N. “La reacció de les institucions espanyoles ha estat la suspensió i posterior nul·litat de la consulta per un Tribunal Constitucional polititzat, l'exigència de responsabilitats penals a membres del govern i fins i tot a la presidència i diversos membres de la mesa del Parlament català per haver permès debatre en seu parlamentària la independència”, va lamentar Castel en una intervenció de tres minuts davant de centenars de representants de parlaments d'una seixantena d'estats d'arreu del món, inclosos els Estats Units i Rússia.

“El govern espanyol no permet canalitzar la voluntat de la immensa majoria de catalans de decidir democràticament el seu futur polític amb un referèndum acordat i legal, actuant de manera reiterada contra els propis principis democràtics establerts i acceptats per l'OSCE”, va cloure Castel.

“Va picar una mica”

La senadora republicana forma part d'una delegació constituïda fa un parell de setmanes per deu parlamentaris de l'Estat en què també figura la socialista Meritxell Batet i els populars Ignacio Cosidó (exdirector general de la policia espanyola) i Beatriz Escudero. Les paraules de Castel van rebre alguns aplaudiments, però van irritar el PP, que va fer una intervenció posterior basada en la defensa de la llei i la unitat d'Espanya, i van sorprendre, pel fet de ser “massa contundents pel que és l'OSCE”, els representants de Podem, segons la senadora. “Va picar una mica”, va resumir.

D'altra banda, la representant permanent adjunta espanyola davant l'OSCE, Victoria Scola, va sopar dimecres amb la delegació i va rebre amb “fredor” la senadora catalana, que va presentar-li el delegat del govern de la Generalitat a Àustria, Adam Casals.

El camí cap a la internacionalització del cas català viurà dimarts vinent un nou episodi, amb la visita del cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a Brussel·les per reunir-se amb diversos representants de l'esquerra sobiranista europea amb l'objectiu de sumar suports a la celebració d'un referèndum.

En el marc de la recollida d'adhesions al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum, Domènech té previst trobar-se amb Ska Keller, presidenta del grup Verds-Aliança Lliure Europea; Emmanuel Maurel, eurodiputat del Partit Socialista Francès; Marisa Matias, candidata a les eleccions presidencials de Portugal l'any passat amb el Bloco de Esquerda; Dimitros Papadimoulis, vicepresident del Parlament Europeu i cap de la delegació de Syriza; l'exalcalde de Bolonya Sergio Coferatti, i la vicepresidenta de l'eurocambra i cap de la delegació dels verds austríacs Ulrike Lunacek, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona