Política

El govern del PP diu que “la llei és igual per a tots”

Afirma que les sentències del Nóos i les ‘black' així ho proven i demostren que a l'Estat hi ha un poder judicial independent

El govern espanyol ha tret una “lliçó molt simple i senzilla” de les recents sentències en el cas Nóos i en el de les targetes black: “que la llei i la justícia són iguals per a tothom i que a Espanya hi ha un poder judicial independent”. Així ho va assegurar ahir Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en el marc de la qual es va mostrar convençut que les últimes resolucions demostren que la justícia funciona a l'Estat i que els casos “que han de dirimir-se en la justícia hi acaben dirimint-se”.

Méndez de Vigo va voler resumir així la reflexió de l'executiu després d'aquestes sentències: “Em quedo amb això, amb el fet que l'estat de dret funciona, les sentències funcionen i tenim un poder judicial independent.” Sense fer-ho expressament, Méndez de Vigo va negar, per tant, la politització de la justícia i dels tribunals.

La decisió del tribunal de l'Audiència de Palma de deixar en llibertat sense fiança Iñaki Urdangarin, marit de Cristina de Borbó, tot i haver estat condemnat a sis anys de presó pel cas Nóos i permetre-li moure's per la UE sense restriccions va ser rebuda amb crítiques per alguns grups de l'esquerra i de la ciutadania. I l'endemà de la vista sobre les mesures cautelars i les crítiques, el fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, va anunciar que recorrerà la sentència de l'Audiència de Palma davant del Suprem, per demanar que elevi les penes de presó al marit de la infanta i el seu soci, Diego Torres, de sis anys i tres mesos i de vuit anys i sis mesos, respectivament.

El recurs d'Horrach

El recurs de cassació amb l'augment de la petició de les penes es basarà en el fet que el fiscal veu motius per condemnar-los per malversació de cabals públics i falsedat documental en els fets relatius a la trama valenciana. En declaracions a la Ser, però, Horrach va dir que no recorrerà contra la decisió de deixar en llibertat sense fiança el cunyat del rei Felip VI.

LA FRASE

L'estat de dret funciona, les sentències funcionen i tenim un poder judicial independent
Íñigo Méndez de Vigo
portaveu del govern espanyol

El Consell de Ministres avala la purga de la fiscalia

El Consell de Ministres va aprovar ahir els nomenaments proposats pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que afecten diversos llocs estratègics, com ara la fiscalia anticorrupció, la de l'Audiencia Nacional i fiscalies territorials com la de Múrcia, el titular fins ara de la qual, Manuel López Bernal, va encapçalar la causa per corrupció contra el president de la regió, Pedro Antonio Sánchez, del PP. Una remodelació feta dimecres al vespre, que ha desembocat en una tempesta política, en ser considerada com una purga massiva del govern per fer una cúpula fiscal menys incòmoda per a l'executiu de Rajoy. Els fiscals progressistes ho veuen com una pèrdua d'autonomia. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, va defensar els nomenaments fets sota criteris de “mèrit i idoneïtat” en un procés “transparent”. Cal dir que el nou fiscal anticorrupció, Manuel Moix, era l'únic dels set candidats a ocupar el lloc sense experiència en aquesta fiscalia. En la roda de premsa, Méndez de Vigo va censurar la denúncia de López Bernal, que va assegurar haver rebut pressions polítiques, i va demanar “contenció” als fiscals en les seves declaracions públiques: “Molts cops diuen, amb raó, que se'ls pressiona. Si saben d'alguna conducta delictiva o de pressió ho han de denunciar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona