Política

Puigdemont i la CUP acorden accelerar el pressupost

Forçaran la convocatòria d'un ple extraordinari per aprovar els comptes si el Consell de Garanties esgota el termini d'un mes

El president, Carles Puigdemont, i les diputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya van acordar, en una reunió celebrada dimarts passat al Palau de la Generalitat, forçar la convocatòria d'un ple extraordinari per aprovar el pressupost tan bon punt arribi el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

D'aquesta manera, volen accelerar al màxim l'entrada en vigor dels comptes, amb la previsió que l'òrgan consultiu esgotarà el termini de què disposa per pronunciar-se. Si se seguissin els tràmits de manera ordinària, es demoraria encara més l'aplicació del pressupost. La proposta parteix, segons l'ACN, del mateix govern, que sospita que el Consell de Garanties utilitzarà tot el mes que té de temps per emetre el dictamen.

Els anticapitalistes s'hi van mostrar conformes i van donar el vistiplau a la iniciativa de Puigdemont. Prèviament, el president s'havia reunit el mateix dimarts amb el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, per donar forma a la proposta.

Un mes de demora

Ciutadans, el PSC i el PP van portar els comptes a l'òrgan consultiu el dia 10 de febrer, de manera que els juristes tenen fins al 10 de març –d'aquí a dues setmanes– per resoldre.

El govern treballava amb la previsió que el ple del Parlament del pròxim 8 de març aprovaria els números del 2017, i així ho havia acordat amb la CUP; però, si s'esgoten els terminis, el pressupost no es podria substanciar fins al ple ordinari del dia 22 de març, un temps que es vol retallar per les urgències en matèria social que té el país.

D'aquesta manera, la sessió extraordinària per debatre, votar i aprovar definitivament els comptes es podria celebrar la setmana del 15 de març. L'acord mostra novament la bona sintonia que mantenen Junts pel Sí i la CUP pel que fa al compromís de tirar endavant el full de ruta cap al referèndum, previst, com a molt tard, per la segona quinzena del mes de setembre. El consell polític dels anticapitalistes va donar al final de gener a Vilafranca del Penedès el sí als comptes, condicionat a l'exercici del dret a l'autodeterminació.

LA DATA

10.03.17
El Consell de Garanties Estatutàries
té fins al dia 10 per emetre el seu dictamen sobre el pressupost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ