Política

FRANCESC HOMS

PORTAVEU DEL PDECAT AL CONGRÉS I EXCONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

“Estan violentant l'estat de dret”

“Utilitzen els tribunals com si fossin tancs”

“Una nació no es pregunta si ha d'obeir o ha de desobeir: actua”

“Unitat i mobilització, les nostres cartes”

L'Estat vol que la meva inhabilitació tingui caràcter exemplar de cara al que s'ha de fer en els propers mesos
De debò algú creu que no farem un referèndum? Posaran 2,5 milions de persones a la presó?
Fins i tot en aquest context d'agressió i de tortura, estem disposats a negociar

Francesc Homs està convençut que, si hi ha condemnes pel 9-N, serà “la fi de l'Estat”. Abans de seure, avui, al banc dels acusats del Tribunal Suprem pel procés participatiu, avisa que recorrerà al Tribunal Europeu dels Drets Humans si és inhabilitat.

Ha preparat la defensa amb Juan María Atutxa.
Hi tinc relació de fa molts anys. Vaig utilitzar el seu cas per avaluar les possibilitats d'incórrer en un delicte quan vam fer el 9-N i hi ha dues coses que m'interessava conèixer de primera mà. El ponent que el va condemnar és el que jo tindré, Manuel Marchena, a part dels altres sis magistrats, tot i que en el seu cas era segona instància. La segona, que de fet m'interessava més, era tota l'estratègia de recórrer al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. Em convenia tenir informació de primera mà de la tramitació.
Hi haurà set magistrats en el judici, i no cinc o tres. A què ho atribueix?
Això té algun precedent, però hi ha la voluntat de fer un tribunal de gala. Estic convençut que aquesta sentència farà la funció de diapasó. Marcarà el to no només del recorregut que pugui tenir el judici que ja s'ha fet del 9-N al TSJC, perquè, com tothom sap, acabarà molt probablement al Suprem, sinó també de la resta dels processos penals i els que puguin arribar: de l'ofensiva judicial i penal de l'Estat espanyol. Ho volen fer amb un tribunal que tingui un volum de magistrats per donar una imatge de cosa molt mancomunada i amb moltes garanties.
Creu que la segona querella contra Carme Forcadell i els altres membres de la mesa de JxSí, però no contra Joan Josep Nuet, demostra que s'actua contra persones per la seva ideologia?
Cada cop és més descarat. Hi ha l'exemple de l'exclusió de Nuet i l'argumentari, i hi ha l'exemple de l'arxivament de la fiscalia quan vaig demanar que es querellessin contra Mariano Rajoy i companyia. Diuen que un conflicte de competències no pot derivar en un conflicte penal, però que això no és aplicable en el cas del 9-N, sense donar-me cap motiu. Aquí hi ha dret penal d'autor o dret penal de l'enemic. Tenen unes normes que apliquen en termes generals excepte a aquells que, per raons ideològiques, creuen que han de combatre. És la mort de l'estat de dret i democràtic.
L'autodestrucció?
Utilitzen els tribunals com si fossin tancs. Ho estan violentant tot des del punt de vista de l'estat de dret i de la lògica de la democràcia, per una raó molt elemental. Ens estem acostumant a una cosa que és pròpia de règims totalitaris. No hi ha cap democràcia homologable en què s'iniciïn processos penals per haver posat urnes o haver permès debats en parlaments.
El govern espanyol diu que la democràcia no és només votar, sinó també complir la llei.
L'únic que no compleix les sentències del Constitucional és el govern espanyol. I, quan passa això, no se'ls posa cap querella per la via penal. Qui està en fals? Qui està violentant l'estat de dret? On hi ha fiscals que diuen que els han intimidat per no haver seguit les instruccions del món del PP? A l'Estat espanyol. Qui treu les notes més baixes de tot el món occidental pel que fa a la independència del poder judicial? L'Estat espanyol.
Com es pot negociar amb un govern així un referèndum pactat?
Fins i tot en aquest context d'agressió i de tortura, estem disposats a negociar. El problema és que la negociació no és possible perquè ells la neguen.
Volen més reunions discretes per no generar frustracions amb les públiques...
Són recursos tàctics dins d'una campanya propagandística que té com a objectiu poder presentar davant de la comunitat internacional una actitud de diàleg, però que de fet es desmenteixen a ells mateixos quan diuen que, del referèndum, no en volen parlar.
A mitjà termini, l'ofensiva judicial podria ofegar el procés si s'inhabiliten dirigents que estan al capdavant del govern o del Parlament?
Tota aquesta ofensiva judicial posa de manifest la seva feblesa, perquè creuen que, mort el gos, morta la ràbia, i aquí no hi ha ni gos ni ràbia. Hi ha uns dirigents polítics, i darrere d'ells en venen uns altres i uns altres... I sobretot hi ha un poble mobilitzat. A més, ens donen arguments de mobilització.
Diu que, darrere d'uns dirigents, en vindran uns altres. Si arriben, les inhabilitacions s'acataran? Vostè què farà?
Si soc inhabilitat, assumeixo que la decisió l'hem de prendre entre tots. L'Estat espanyol vol que la meva inhabilitació tingui caràcter exemplar de cara al que s'ha de fer en els propers mesos. Des de la perspectiva sobiranista, hem de ser exemplars en el sentit contrari. Em resisteixo a utilitzar la terminologia d'obediència-desobediència. És un error estratègic assumir el marc de l'Estat espanyol. Ens hem de posicionar sobre el nostre marc: la democràcia i la sobirania. Una nació no es pregunta si ha d'obeir o ha de desobeir: actua. Fa actes de sobirania amb base democràtica. Som un subjecte polític. Això és el que vam fer el 9-N i el que farem aquest any. Aquest llenguatge és més eficient i genera més consens dins de Catalunya i la comunitat internacional.
Els judicis pel 9-N poden atemorir treballadors públics per al referèndum?
El 9-N és un banc de proves en el vessant judicial. Pel cap baix, haurien d'haver presentat 650 querelles més en tots els municipis on no hi havia institut i es va votar. L'Estat no s'hi atrevirà, no podrà fer una actuació massiva. Si les decisions les prenem de manera organitzada i conjuntament, som imbatibles. Per què ens creiem que el referèndum no es farà? En 38 anys de democràcia, hem votat pràcticament cada any. Si hi ha una cosa que sabem fer, és organitzar votacions.
I si suspenen algunes competències amb l'article 155, com educació o seguretat, no aturen el referèndum?
No si hi ha 40.000 persones disposades que s'obrin col·legis i es posin urnes. Què es pensen? Que donaran una ordre i tothom creurà? De debò algú creu que no farem un referèndum? Posaran 2,5 milions de persones a la presó? Fan córrer que tenen mecanismes per aturar el referèndum, i si ens ho creiem sí que l'aturaran, però no veig de quina manera fàctica, per molt que posin la Guàrdia Civil o agafin el control dels Mossos, podran evitar que s'obrin 1.400 col·legis. Algú creu que els poden precintar? L'única cosa seria que enviessin l'exèrcit. Com es podrà presentar Espanya al món si ha de mobilitzar l'exèrcit davant d'un poble que pacíficament vol posar les urnes? Haurem guanyat definitivament el dia que facin això. No ho faran.
Per tant, creu que, si hi ha unitat del sobiranisme i la gent va a votar, ningú el podrà aturar.
Això és la recepta d'Ibarretxe: unitat i mobilització. Aquestes són les nostres cartes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona