Política

procés sobiranista

JxSí registra una reforma del reglament del Parlament que possibiliti una tramitació exprés de la desconnexió

És una de les opcions que es plantegen davant una previsible actuació del Tribunal Constitucional

JxSí ha registrat al Parlament una modificació del reglament de la cambra que permeti una tramitació exprés de la llei de desconnexió en cas que es presenti com a proposició de llei, és a dir, que la registrin els grups parlamentaris.

Segons ha avançat l'Ara i ha confirmat l'ACN, és una de les opcions que JxSí està preparant preveient que el Tribunal Constitucional (TC) actuarà contra la llei de transitorietat jurídica que té com a objectiu establir una nova legalitat catalana.

El reglament actual del Parlament permet que una llei presentada pel Govern es pugui tramitar per lectura única però no ho permet en cas que la registrin els grups parlamentaris i, per tant, es faci a través d'una proposició de llei. Segons fonts de JxSí, és necessari tenir moltes opcions a punt.

Des de JxSí s'estan preparant diverses opcions per esquivar una eventual actuació del TC per evitar que es voti la llei de transitorietat jurídica. Inicialment es tramitaria per la via ordinària però s'estan dibuixant diversos plans B per acabar-la aprovant encara que l'alt tribunal hi actuï en contra. Una d'aquestes opcions és canviar el reglament per permetre que una proposició de llei, a proposta de dos grups parlamentaris, es pugui tramitar en lectura única. Ara el reglament del Parlament estableix en l'article 135.2 que només es pot fer per la via de la lectura única, és a dir en un sol debat, en els casos que les proposicions de llei estiguin signades per tots els grups parlamentaris. Una situació que no es donaria en el cas de la llei de transitorietat jurídica ja que només compta amb el suport de dos grups, JxSí i la CUP.

Segons la reforma del reglament amb “caràcter d'urgència” que proposa JxSí i a la qual ha tingut accés l'ACN, “a sol·licitud del grup parlamentari promotor i d'acord amb la Junta de Portaveus, es pot proposar que una proposició de llei sigui tramitada directament en lectura única” i estableix que “la tramitació en lectura única ha d'ésser acordada pel Ple del Parlament”.

Una altra de les modificacions proposades fa referència a la possibilitat d'integrar en una sola tramitació parlamentaria “si els proposants de dues o més iniciatives legislatives de similar contingut hi donen el vist i plau”. Aquesta reforma es podria utilitzar per unificar la tramitació de les diverses lleis relacionades amb la desconnexió. Llavors es podria aprovar en una sola votació.

Un altre dels articles de l'actual reglament que JxSí i la CUP podrien utilitzar per aprovar la desconnexió pot ser el 81.3 que permet alterar l'ordre del dia del ple a petició de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels membres del Parlament. De fet, aquesta via es va fer servir en la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. Aquest mateix article 81.3 també estableix que “si s'hi ha d'incloure un assumpte, aquest ha d'haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d'ésser-hi inclòs, llevat d'un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta”. Aquesta darrera frase podria permetre que JxSí i la CUP decidissin en el mateix moment incloure-ho a l'ordre del dia i votar-ho el mateix dia en un sol debat.

Procediment per reformar el reglament

Segons l'article 60, qualsevol reforma del reglament s'ha de fer en el marc de la Comissió del Reglament formada per la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que la presideix, pels altres membres de la Mesa i per representants designats pels grups.

Tal com estableix la disposició final primera del reglament, s'ha de tramitar pel procediment establert pels articles 126 i 127, és a dir, equivalent a una llei de desenvolupament bàsic de l'Estatut. El text sortint de la comissió del Reglament es tramita pel procediment legislatiu comú i s'aprova per majoria absoluta.

L última vegada que es va reformar el reglament d ela cambra va ser el 2015 quan es va adaptar el text a la llei de transparència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona