Política

colòmbia

L'ELN s'atribueix l'atemptat de Bogotà i posa en escac el diàleg de pau

L'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) es va atribuir ahir a la matinada l'atemptat perpetrat el 19 de febrer passat, i va posar així en escac el govern colombià del president, Juan Manuel Santos, i el diàleg de pau. En un comunicat al seu compte a la xarxa social Twitter, la segona guerrilla de Colòmbia va reivindicar l'autoria de l'atac contra la policia per un comando urbà, que va causar un mort i desenes de ferits. El govern colombià i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional van iniciar el 7 de febrer passat a Quito (Equador) un procés de diàleg encaminat a posar fi a l'enfrontament que mantenen des de fa més de 52 anys, després de l'acord de pau assolit amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC).

Quito és el marc de la primera de les taules de diàleg que han de desenvolupar el govern i la guerrilla de l'ELN, en un procés en què l'Equador és un dels països garants juntament amb el Brasil, Xile, Cuba, Noruega i Veneçuela. La reivindicació de l'atemptat posa en una situació difícil el govern i podria fer descarrilar les converses de pau. Així ho va advertir el ministre de l'Interior colombià, Juan Fernando Cristo, que va avisar la guerrilla que atemptats com el del 19 de febrer a Bogotà o l'atac a trets contra el seguici del governador de Nord de Santander posen en risc els diàlegs de pau. “S'equivoca molt l'ELN, amb atemptats contra ciutadans i amb la força pública no s'arribarà al cessament del foc. Es posa en risc la taula de diàleg”, va escriure Cristo al seu compte de Twitter. “La violència de l'ELN genera amb raó desconfiança i incredulitat entre els colombians sobre la seva veritable voluntat de pau”, hi va afegir el ministre. Per la seva banda, el cap de l'equip negociador del govern en els diàlegs de pau amb la guerrilla, Juan Camilo Restrepo, va comentar que, si l'ELN creu que actes terroristes com el de Bogotà serviran per pressionar un cessament del foc, “està molt equivocat”. “Al cessament del foc s'hi arribarà quan l'ELN entengui que s'hi arriba rebaixant i no intensificant el conflicte.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia