Política

JxSí proposa reformar el reglament del Parlament per accelerar la desconnexió

Registra una modificació que li permetria tramitar la llei de transitorietat en un sol dia

Vol tenir totes les opcions obertes per tirar endavant la norma

Anunciat un acord global entre Junts pel Sí i la CUP sobre la llei de transitorietat jurídica al final de l'any passat, una de les incògnites que plana sobre el procés és com es tramitarà una norma que de facto representa una ruptura amb la legalitat espanyola. JxSí en prioritza l'aprovació per la via ordinària, però estudia totes les diferents opcions per tirar endavant una norma de desconnexió que es dona per fet que el mateix moment que entri al Parlament serà recorreguda pel govern espanyol davant del Tribunal Constitucional.

Una de les possibilitats en què treballa el grup independentista és facilitar la tramitació exprés de la llei, que en l'article 1 defineix Catalunya com una “República de dret, democràtica i social”, a la cambra catalana. Junts pel Sí va registrar ahir al matí una modificació del reglament del Parlament que faria possible aquesta possibilitat.

El canvi impulsat pel grup parlamentari independentista, avançat per l'Ara, permetria que una proposició de llei es pugués tramitar per lectura única i, per tant, escurçant substanciament els tràmits de la via ordinària fins a un sol dia, a proposta del grup parlamentari que la impulsi i d'acord amb la junta de portaveus. Amb l'actual reglament a la mà, i segons l'article 135, aquesta és una opció reservada a les lleis que presenta el govern i, pel que fa als grups, a proposicions que estiguin signades per tots els de la cambra, una opció descartada en el cas d'una llei de desconnexió que sols té el suport de Junts pel Sí i la CUP.

Acumulació

La reforma del reglament del Parlament registrada per Junts pel Sí també preveu un canvi de l'article 125 per acumular iniciatives legislatives de contingut similar en una mateixa tramitació parlamentària si els grups que les proposen hi estan d'acord, cosa que facilitaria que iniciatives relacionades amb les lleis de desconnexió s'aprovessin conjuntament.

La reforma del reglament és un camí complicat, ja que s'ha de fer com a desenvolupament de l'Estatut. Està fixat en els articles 126 i 127 del reglament del Parlament, que estableix que s'hauria de crear una ponència amb tots els grups per redactar el nou text.

Conciliació horària i delegació de vot

La reforma horària ha arribat al reglament del Parlament. La modificació registrada per Junts pel Sí preveu que s'inclogui un article en què es digui específicament que la mesa de la cambra i les de les comissions “tindran en compte la conciliació horària en la determinació de l'horari d'inici i final de les sessions”. Es dona la circumstància que el Parlament ja s'ha acollit a la reforma horària. Els plens comencen abans i les sessions de la tarda, a les 15.00.

Així mateix, entre les esmenes que el grup de la majoria pretén introduir en el reglament del Parlament també n'hi ha una altra perquè els diputats que estiguin de baixa per maternitat i paternitat i que ja poden delegar el vot en el ple també ho puguin fer en les comissions de les quals formen part. Els diputats poden demanar que un company del seu grup voti en el seu lloc en els supòsits d'hospitalització, malaltia greu i incapacitat perllongada degudament acreditades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia