Política

energia nuclear

La CUP proposa fer una consulta sobre l'energia nuclear

Els anticapitalistes demanen un estudi epidemiològic de les emissions radiotòxiques de les centrals

La CUP ha registrat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució on reclama la realització d'una consulta sobre l'energia nuclear. La resolució dels anticapitalistes insta a la Generalitat a “convocar en el termini màxim d'un any”, mitjançant la llei de consultes populars no referendàries i altres formes de participació, una consulta a tota Catalunya sobre l'ús d'aquesta font de producció elèctrica. El diputat Sergi Saladié ha explicat que “la CUP és totalment contrària a la producció d'electricitat a partir de centrals nuclears i aposta pel seu tancament immediat” per “seguretat, impacte sobre el medi i la salut, concentració empresarial, i contribució a un sistema centralitzat”, però tanmateix ha apuntat que “en l'actual context polític creu “oportú i necessari que el conjunt de la ciutadania expressi el posicionament sobre si el nou país ha de tenir o no producció d'energia nuclear”.

En la mateixa línia, la CUP també ha registrat una segona proposta de resolució en la que s'insta al Departament de Salut a encarregar “en el termini màxim de 6 mesos a una entitat independent i/o a científics experts un estudi epidemiològic dels efectes de les emissions radiotòxiques derivades del funcionament de les centrals nuclears instal·lades a Catalunya”. Saladié ha recordat que “només un informe del 2009 elaborat per l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) espanyol va fer una aproximació parcial a les taxes de mortalitat per càncer associades a les instal·lacions nuclears” i ha alertat que aquest estudi era “incomplert tal com va apuntar diversos experts, donat que obviava la incidència i la incidència acumulada de càncers entre la població propera a les centrals nuclears, independentment que aquestes incidències comportessin la mort o no”.

La CUP també ha reclamat que “partir del 2018 aquests estudis epidemiològics es realitzin en continu, i establir els mecanismes perquè el finançament recaigui sobre el productor d'emissions radiotòxiques” i els resultats es publiquin i difonguin adequadament, especialment als municipis que formen part de les àrees nuclears.

Finalment, la proposta de resolució insta al Govern de la Generalitat “a prendre totes les mesures necessàries, i si s'escau establint una ordre de clausura de les centrals nuclears, per corregir els possibles efectes nocius en la salut de les persones”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia