Política

Procés sobiranista

Junqueras: “El referèndum és estímul de canvi a l'Estat”

Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears refermen el compromís per assumir junts els reptes de futur de l'arc mediterrani

El vicepresident i el conseller Rull lideren la representació catalana

El vicepresident del govern va reivindicar el referèndum com un estímul per canviar l'Estat. Oriol Junqueras va assegurar que, si els ciutadans catalans tingueren l'oportunitat de decidir el seu futur, “seria un estímul de canvi a l'Estat”. El conseller d'Economia va participar en la jornada L'hora de les decisions: infraestructures, finançament i sectors econòmics, organitzada per l'Institut Ignasi Villalonga i el setmanari El Temps, que va posar l'accent en les potencialitats i les sinergies existents entre els territoris que configuren l'Euroregió de l'Arc Mediterrani: el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya, Andorra i la Catalunya del Nord.

Junqueras, que va compatir reflexions sobre deute històric i model de finançament amb el seu homòleg valencià, Vicent Soler, i la consellera de les Illes, Catalina Cladera, va lamentar que un dels mals dels governs espanyols és que “sempre han pres les decisions econòmiques en funció de criteris polítics i mai tenint en compte el retorn econòmic”. “El sistema –va continuar– està dissenyat perquè l'statu quo no canvie.” Junqueras va insistir que l'Estat no té estímuls per reformar-se i va subratllar que esta força de transformació podria arribar des de Catalunya. “És una idea que potser no és compartida, però que m'agradaria transmetre”, va dir davant dels centenars de representants polítics, sindicats i experts que es van aplegar ahir al Palau de Congressos de València.

Els seus homòlegs van coincidir a assenyalar la necessitat de disposar de més instruments per superar totes les mancances que tenen els tres territoris i que els impedeixen competir en igualtat de condicions amb altres territoris, sobretot pel que fa al finançament –els tres consellers van exigir la condonació del deute històric– i a les infraestructures. Cladera i Soler van insistir en la idea d'avançar cap al federalisme fiscal, l'autonomia financera i la descentralització dels ingressos. Els representants autonòmics van subratllar el bon moment que viuen les relacions institucionals, així com el compromís de continuar col·laborant per assumir els reptes del futur.

Pèrdua d'oportunitats

Ja al matí, el conseller de Territori del govern, Josep Rull, va ser molt crític amb la concepció centralista de l'Estat, especialment pel que fa a les infraestructures. “El centralisme és radicalment ineficient i qui n'ha patit clarament les conseqüències són els ciutadans de Catalunya, el País Valencià i les Illes. Si algú vol saber què és el centralisme, que agafe l'Euromed”, va denunciar. Rull va lamentar que l'executiu espanyol no prioritze aquelles inversions que generen un alt retorn econòmic, com és el cas del corredor mediterrani. “Perdem oportunitats i capacitat per generar activitat econòmica i de treball, i per reforçar el nostre benestar. Per tant, el centralisme colpeja d'una manera molt clara la competitivitat i el progrés”, va reblar.

LES XIFRES

37
per cent
de la recerca universitària de l'Estat es produeix als centres de Catalunya, les Illes i el País Valencià.
30
per cent
menys de recursos per als valencians implica el repartiment autonòmic.
Si algú vol saber què és el centralisme i l'absurditat que suposa, sols ha d'agafar l'Euromed
Josep Rull
conseller de Territori
El dibuix de les inversions en infraestructures marca una posició clarament centralitzadora
M. José Salvador
Consellera d'habitatge
Vivim la paradoxa de disposar d'unes infraestructures estratègiques que no podem gestionar
Marc Pons
Conseller balear de territori
Miren vostès si ens agraden les responsabilitats que ens agradaria tindre-les totes
Oriol Junqueras
vicepresident de la generalitat
La concepció nacionalista i centralista que domina l'Estat va en contra nostre
Gabriel Barceló
vicepresident de les illes
Els valencians hem estat maltractats fiscalment i financerament al llarg de tota la història
Vicent Soler
Conseller valencià d'economia

Complicitat en les relacions institucionals

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, juntament amb Junqueras i el seu homòleg de les Illes, Gabriel Barceló, van ser els encarregats de cloure una iniciativa en què es preveia l'assistència dels presidents valencià, català i balear, Ximo Puig, Carles Puigdemont i Francina Armengol, respectivament. Això no obstant, es va fer palès que es viu un dels millors moments de la història pel que fa a les relacions institucionals. Tots els participants en la jornada van subratllar els interessos comuns i les possibilitats de guanyar en l'àmbit econòmic, social i cultural si s'estableixen estratègies comunes i es comparteixen sinergies. Com va dir la consellera d'Habitatge i Territori valenciana, M. José Salvador: “És temps de construir ponts.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia