Política

Degoteig de suports internacionals al referèndum català

El vicepresident grec del Parlament Europeu i el president de l'Assemblea corsa, entre els signants a favor

La campanya de recollida d'adhesions endegada oficialment la setmana passada pel Pacte Nacional pel Referèndum ha obtingut ja els seus primers fruits internacionals de pes. El vicepresident del Parlament Europeu Dimitrios Papadimoulis, un dels 14 que té la cambra, va signar ahir el manifest, i s'afegeix així a la també vicepresidenta, la verda austríaca Ulrike Lunacek. En declaracions a l'ACN, Papadimoulis, líder de Syriza a l'eurocambra, opina que “no es pot seguir en la lluita contínua”, i aposta per una “solució política democràtica” per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat, és a dir, pel “diàleg i el procés democràtic”. El vicepresident europeu, el càrrec de més rang que fins ara ha donat suport a la petició, va advocar així per obrir negociacions amb l'Estat des d'una “mentalitat oberta” per trobar “solucions intel·ligents”. Per això va recordar que “la gran majoria de catalans” vol el referèndum, i va demanar “obertura de mires” al govern de l'Estat per trobar un camí perquè el poble català pugui expressar la seva voluntat.

Papadimoulis i Lunacek s'havien reunit dimarts a Brussel·les amb el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que en el marc de la campanya de la seva formació per buscar suports a la votació també es va trobar amb l'eurodiputada verda alemanya Ska Keller, la portuguesa Marisa Matias i altres parlamentaris independents del grup socialdemòcrata, que també han signat el manifest.

En el marc de la mateixa campanya, aquests dies igualment han fet públic el seu suport al referèndum català el president de l'Assemblea corsa, Jean-Guy Talamoni; el cap del grup parlamentari de Corsica Libera, Petru-Anto Tomassi, i l'expresident de la Polinèsia Francesa i candidat a les pròximes eleccions presidencials a la República Oscar Manutahi Temaru. Aquests i altres suports en la mateixa línia han estat recollits per la Federació d'Entitats de la Mediterrània (FEM-Mare Nostrum) i el Centre Cultural Solidaritat Internacional (CCSI), que han adreçat una carta a partits, institucions i entitats de l'exterior per reclamar-los el seu suport a la demanda d'un pacte entre els governs català i espanyol perquè es pugui celebrar un referèndum reconegut per la comunitat internacional, i el resultat del qual pugui ser “vinculant i efectiu”.

La campanya, que confien que en les pròximes setmanes continuï recollint suports a l'estranger, ja va aconseguir en els primers dies milers de signatures a Catalunya, i també de líders polítics espanyols com ara Pablo Iglesias, de Podem, i Alberto Garzón, d'IU. Igualment, hi han donat suport col·lectius de l'esquerra abertzale.

LA FRASE

Si la majoria de catalans volen un referèndum, seria útil trobar com expressar la seva voluntat
Dimitrios Papadimoulis
vicepresident del parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona