Política

EN DIRECTE

PARLAMENT DE CATALUNYA

Puigdemont promet trobar la manera de mantenir referèndum sense desoir el Consell de Garanties

El president de la Generalitat matisa que el dictamen “potser ha qüestionat la poesia”, però en canvi “ha avalat tota la prosa”

Coscubiela trasllada al Govern l'esmena de CSQP per facilitar referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha promès aquest dimecres “trobar la manera” de complir amb el mandat del Parlament a favor d'un referèndum sense desoir el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que veu inconstitucional una disposició dels pressupostos del Govern que al·ludeix a la consulta. I és que, en la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple d'avui al Parlament, Puigdemont ha escoltat els retrets dels caps de files de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP per mantenir el seu pla cap al referèndum malgrat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

Puigdemont ha matisat que el dictamen “potser ha qüestionat la poesia” de la disposició pressupostària que al·ludeix al referèndum, però en canvi “ha avalat tota la prosa”, en referència que no qüestiona la partida de 5,8 milions d'euros destinada a processos electorals.

Sense revelar si finalment Junts pel Sí (JxSí) mantindrà la disposició qüestionada, com exigeix la CUP, o bé optarà per suprimir-la o canviar-la, Puigdemont ha garantit que el que s'aprovarà finalment anirà “en el sentit que vol el Parlament” i mantindrà un “respecte absolut” a l'Estatut. “Trobarem la manera de complir el que recomana el Consell de Garanties Estatutàries salvant la prosa”, ha assegurat.

En aquest context, el portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, ha traslladat al president i a la consellera Neus Munté l'esmena del seu grup per garantir la dotació econòmica del referèndum en el pressupost de la Generalitat, després que el Consell de Garanties dictaminés la seva inconstitucionalitat.

Durant la celebració del ple del Parlament, Puigdemont i Coscubiela han conversat uns minuts als passadissos de la cambra sobre l'esmena que va registrar ahir Catalunya Sí que es pot (CSQEP)i, posteriorment, la consellera de Presidència s'ha reunit amb Coscubiela en una de les sales de l'edifici.

CSQEP ha presentat una esmena de modificació del redactat original de la disposició addicional dels Pressupostos, que el Consell de Garanties Estatutàries veu inconstitucional, perquè el Govern “garanteixi la dotació econòmica suficient” per “fer front a les necessitats i requeriments que es derivin” de la convocatòria del referèndum, que tingui efectes jurídics i polítics i reconeixement internacional.

Acabada la trobada amb Munté, que ha durat uns minuts, Coscubiela no ha volgut avançar, en declaracions als mitjans, el nivell de predisposició del Govern per negociar l'esmena que ha presentat el seu grup, per “prudència”.

Coscubiela ha insistit que l'esmena de Catalunya Sí que es pot és la “solució” i el “punt de trobada” per a tots els qui defensen el referèndum: “És una esmena de sentit comú i el camí que tots poden assumir”, ha precisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona