Política

Sistema judicial

El govern espanyol va “pressionar” el Consell d'Europa perquè rebaixés la crítica a Espanya

Les gestions no aconsegueixen “esborrar del tot el to crític” de l'informe de la Comissió de Venècia sobre la reforma del TC

Fonts del procés de deliberació apunten que la institució “observa amb preocupació” el cas espanyol

El govern espanyol va “forçar la rebaixa de les duríssimes crítiques” que els relators independents de la Comissió de Venècia feien a la reforma del Tribunal Constitucional (TC), segons ha pogut saber l'ACN de fonts coneixedores del procés de deliberació d'aquest organisme assessor del Consell d'Europa.

Tot i així, les “pressions d'Espanya” no han aconseguit “esborrar totalment el to crític de la Comissió” en el seu informe sobre la modificació de la llei de la cort de garanties espanyola. Les mateixes fonts subratllen que el text definitiu considera una “excepció” l'atribució de poders de l'alt tribunal, cosa que l'equipara a Estats amb poca tradició democràtica. Així, compara la reforma del TC amb el “model seguit en països com Albània, Armènia, Moldàvia i Ucraïna”.

A més, l'informe es mostra crític mesures com la potestat del TC per suspendre autoritats i treballadors públics.

Per això la Comissió demana que es reconsideri l'atribució d'aquests nous poders al TC espanyol per generar la percepció que és un “àrbitre neutral”.

Segons aquestes fonts el Consell d'Europa “observa amb preocupació la situació d'Espanya”, que té “el dubtós honor d'aparèixer com a punt d'un ordre del dia que inclou, també, el greu cas de Turquia i Hongria, o la situació a països com Armènia, Geòrgia, Kazakhstan o Moldàvia.

En les mesures concretes previstes en la reforma del tribunal la Comissió estableix que la majoria no plantegen problemes tot i que demana que “les decisions executives” es regulin “de manera més clara”. Entre les que poden plantejar “clarament problemes” assenyala la reiteració de pagament de multes coercitives per part d'individus i la suspensió de les autoritats i treballadors públics que es negui a executar les decisions del tribunal.

La Comissió de Venècia, òrgan assessor del Consell d'Europa, ha abordat la reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional fruit d'una sol·licitud del Monitoring Commitee de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona