Política

regne unit

procés sobiranista

Una moció a Westminster condemna les “dures” inhabilitacions pel 9-N

El text demana al govern britànic que doni suport “al dret dels diputats escollits democràticament a convocar referèndums” a Catalunya

Creixent interès del Regne Unit pel procés català. Un grup de diputats britànics ha presentat una moció a la Cambra dels Comuns denunciant “les dures multes i inhabilitacions” que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imposat a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau en la sentència del 9-N, feta pública aquest mateix dilluns.

El text, recollit ahir per l'ACN, porta per títol Democràcia a Catalunya i demana al govern britànic, encapçalat per Theresa May, que declari el seu suport als “diputats escollits democràticament a convocar referèndums”. En aquest sentit, recorda que “un 85% dels catalans i 83 membres dels 135 que componen el Parlament” són favorables al dret a decidir. La moció té la signatura del diputat del SNP George Kerevan, la del socialdemòcrata d'Irlanda del Nord Mark Durkan i la del nacionalista gal·lès Plaid Cymru, Hywel Williams. Es dona la circumstància que tots ells formen part del grup parlamentari creat a Westminster per seguir el procés català, que, de fet, el va impulsar el mateix Kerevan. El grup –anomenat All Party Parliamentary Group on Catalonia– l'integren una vintena de diputats.

El text subratlla que “els parlaments democràticament escollits” poden “debatre i aprovar posicionaments polítics de qualsevol tipus” proposats “pels representants legítims dels ciutadans”. L'afirmació és una crítica al procés judicial obert a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès el debat i la votació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent. Una quinzena de diputats de la Cambra dels Comuns, entre els quals figuraven Kerevan, Williams i Durkan, ja va impulsar el desembre passat una moció anterior en suport a Forcadell en què denunciaven que podria ser inhabilitada per haver permès un debat a la cambra catalana i alertaven del “precedent perillós”.

Els tres diputats reclamen al govern britànic que doni suport “a la llibertat d'expressió” i al dret “dels representants escollits democràticament de convocar referèndums” segons “les aspiracions i els desitjos de la seva gent”. La moció presentada aquest dijous arriba dos dies després que el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, presentés el grup de discussió sobre Catalunya que s'ha creat al Parlament britànic.

LES FRASES DE LA MOCIÓ

Els parlaments democràticament escollits debatre i aprovar posicionaments polítics de qualsevol tipus
Un 85% dels catalans i 83 membres dels 135 que componen el Parlament estan a favor del dret a decidir

Pregunta al Parlament belga

El procés català també va ser present ahir al Parlament federal belga. El diputat de l'N-VA Peter Luykx va fer una pregunta parlamentària al primer ministre, Charles Michel, en què reclamava una resposta a la situació que es viu a Catalunya. Luykx creu que la sentència del 9-N supera “l'ordre nacional” i requereix un posicionament europeu. Michel va respondre que els casos d'Escòcia i Catalunya són diferents i que és un afer intern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona