Política

llengua

L'absència d'ERC avala Parra en el consorci lingüístic

Els republicans havien acordat amb la CUP intentar frenar l'acord entre el PSC i el PDeCAT en el Consorci de Normalització

No es presenten a la reunió i ho justifiquen per la inviabilitat de trobar un candidat de consens

Tot estava previst perquè ahir la reunió per escollir la presidència del Consorci de Normalització Lingüística de Ponent (format per consells comarcals, alcaldes i la Diputació de Lleida) acabés en taules i amb dues candidatures sobre la taula: una, la de l'actual presidenta, la regidora de Cultura de Lleida, Montse Parra, gràcies a un acord entre el PSC i el PDeCAT per repartir-se la presidència (en la segona part del mandat ho seria Rosa Pujol, vicepresidenta de la Diputació, del PDeCAT). A l'altre costat, ERC i la CUP s'havien proposat forçar els altres grups a negociar un candidat de consens, al qual intentarien atreure els representants del PDeCAT, i proposaven Joanjo Ardanuy. La voluntat d'aquests grups era evitar que la regidora de Cultura de Lleida es mantingués en la presidència del consorci que ha de garantir les polítiques de normalització del català, ja que a la Paeria ha assolit un acord amb C's per promoure el bilingüisme a l'Ajuntament de Lleida.

Però la sorpresa va saltar ahir a primera hora de la tarda, quan es va conèixer el resultat de la reunió: ERC no havia presentat cap candidat alternatiu, i Montse Parra va ser proclamada presidenta del consorci, en un mandat que haurà de compartir amb Rosa Pujol.

Sorpresa dins d'ERC

El resultat va sorprendre fins i tot a les files d'ERC. Fonts del grup municipal dels republicans a Lleida van afirmar durant la tarda que no entenien què havia passat i es desentenien de l'acord del consorci. Des de la direcció de la federació d'ERC a Ponent no es van donar explicacions fins a 3/4 de 10 de la nit, amb un comunicat en què s'assegurava que els representants republicans en el consorci, davant la impossibilitat de reunir prou consens per a un altre candidat i veient que el tàndem Montse Parra i Rosa Pujol sí que el tenia, van decidir no presentar-se a la reunió. La CUP (sense representants en el consorci) va emetre un comunicat criticant durament ERC, per haver-se desentès de l'estratègia comuna que aquests grups havien pactat per al consorci.

Així, sense cap representant ni cap veu en contra, la reunió del consorci va ratificar per assentiment Montse Parra com a presidenta, i amb el compromís que serà substituïda durant el mandat per Rosa Pujol. La bona sintonia entre l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el president de la Diputació, Joan Reñé, havia provocat aquest acord, tot i el malestar aixecat en els partits i les associacions cíviques que havien criticat el pacte del PSC i C's a Lleida en matèria lingüística, com ERC, la CUP i Òmnium Cultural.

LES FRASES

Estem contents: hem explicat el nostre projecte, hi ha hagut consens i hem ratificat la presidència
Montse Parra
pres. consorci normalització
El territori entra per primera vegada en el consorci, i és la millor garantia per treballar per la llengua
Rosa Pujol
vicepres. diputació de lleida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona