Política

regne unit

Brèxit

El Regne Unit s'acomiada d'Europa: May activarà el 'Brexit' el 29 de març

La invocació de l'article 50 donarà el tret de sortida a les negociacions entre el Regne Unit i la UE

La primera ministra britànica, Theresa May, invocarà l'article 50 del Tractat de Lisboa, el que ha de formalitzar el 'Brexit', el proper dimecres 29 de març. May enviarà una carta als 27 estats membre informant-los de la voluntat del Regne Unit de sortir de la UE i instant-los a començar les negociacions tan aviat com sigui possible, segons han informat aquest dilluns fonts properes a Downing Street. La resposta dels altres membres s'espera que arribi en un termini de 48 hores. Així doncs, si tot va segons el calendari previst, el Regne Unit podria estar completament fora de la UE el març del 2019.

Segons un portaveu del govern britànic, l'ambaixador britànic a la UE, Tim Barrow, ja hauria informat aquest dilluns al matí al president del Consell Europeu, Donald Tusk, de la voluntat de May d'invocar l'article 50 dimecres 29 de març. “Hi haurà una carta, una notificació escrita al president Tusk i la primera ministra s'adreçarà al Parlament amb un discurs”, han assegurat fonts del 10 de Downing Street, afegint que “es donaran més detalls quan sigui el moment”.

May ha insistit en nombroses ocasions que l'acord al qual arribin el Regne Unit i els 27 passarà pel Parlament britànic però ha alertat que el 'Brexit' tirarà endavant tant si els diputats l'aproven com si no. La 'premier' britànica assegura que “treballarà per aconseguir un 'Brexit' que funcioni pel conjunt del Regne Unit” i ha subratllat repetidament la necessitat de mantenir “una bona relació amb els socis i aliats la UE”.

Tot i alguns rumors que apuntaven a la possibilitat que May pogués accelerar l'agenda i activar l'article 50 de forma imminent, la primera ministra sempre s'ha referit a finals de març com la data acordada per iniciar el 'Brexit'.

La Unió Europea ho té “tot llest” per iniciar la negociació del Brexit

La Unió Europea ho té “tot llest” per iniciar les negociacions per pactar amb el Regne Unit la seva sortida del bloc comunitari una vegada que el Govern britànic notifiqui formalment l'inici del procés el proper 29 de març, segons ha afirmat aquest dilluns Brussel·les.

“Tot està llest d'aquest costat (de la negociació)”, ha indicat el portaveu en cap de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, en una roda de premsa a Brussel·les, en la qual ha assegurat que l'Executiu comunitari havia estat informat “amb antelació” d'aquesta data.

El Govern de Theresa May ha revelat aquest mateix dilluns que preveu invocar l'article 50 del Tractat de la UE dimecres que ve 29 de març, primer pas per activar formalment les negociacions i iniciar un compte enrere de dos anys per consensuar els termes del divorci.

Schinas ha eludit donar detalls de la manera en què s'ha comunicat a Brussel·les la data, si bé ha recordat que alts representants dels Estats membres es reuneixen també aquest dilluns a Brussel·les sense el Regne Unit per preparar la cimera de Roma, donant a entendre que ha estat en aquest marc en el qual ha circulat la informació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona