Política

EN DIRECTE

PARLAMENT DE CATALUNYA

Llum verda als pressupostos del referèndum

El Parlament aprova els comptes del 2017 que preveuen garantir els recursos necessaris per a un referèndum sigui pactat o no

Els grups parlamentaris s'embranquen en una agre discussió per l'avís dels lletrats sobre l'aprovació de la disposició addicional referida al referèndum

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres, amb els vots de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, el projecte de pressupostos del Govern per a 2014, inclosa la disposició que preveu un referèndum sobiranista. En un dels debats més aspres de la legislatura, els dos grups independentistes han fet valer la seva majoria per aprovar els pressupostos, amb 64 vots a favor -els 62 de JxSí i dos prestats per la CUP-, 62 en contra -de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es pot i el PP- i set abstencions de la CUP.

Abans de procedir a les votacions de les esmenes encara pendents i del projecte final, els grups parlamentaris s'han embrancat en una agra discussió, en la qual l'oposició ha exigit sense èxit reunir d'urgència la Mesa del Parlament, després que hagi estat llegida davant el ple una nota dels lletrats en la qual alertaven que l'aprovació de la disposició addicional dels pressupostos referida al referèndum suposaria “ignorar” l'advertència del Tribunal Constitucional (TC).

El secretari general i el lletrat major del Parlament han escrit una nota al ple en què adverteixen que aprovar la disposició addicional 31 sobre el referèndum o les esmenes que hi han presentat JxSí, la CUP i CSQP “comportaria ignorar l'advertiment de la interlocutòria respecte el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa jurídica que directament i indirectament contravingui la declaració de nul·litat que estableix l'apartat de la interlocutòria 24/2017”, que estima l'incident d'execució de la resolució del Parlament sobre el referèndum aprovada al debat de política general, arran tot plegat de la declaració d'inici del procés del 9-N del 2015.

La presidenta del Parament, Carme Forcadell, ha suspès el ple cinc minuts després de llegir-se la nota. A parer dels lletrats, la votació i eventual aprovació de la disposició addicional o l'esmena de la CUP “comportaria ignorar l'advertiment que es fa en l'apartat segon de la interlocutòria respecte al deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa jurídica que directament o indirecta contravingui la declaració de nul·litat, amb les responsabilitats que es derivarien en cas de no atendre aquest deure”.

“Aquesta situació no s'evitaria amb l'eventual aprovació de l'esmena d'addició de JxSí, atès que aquesta manté el text de la disposició addicional 31a. Com tampoc s'evitaria amb l'aprovació de l'esmena de CSQP si el resultat de la votació la convertís en una addició al text de la disposició addicional”, han dirigit en un escrit a la Mesa per ser llegit al ple el secretari general, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona.

Precisament l'escrit ha arrencat un debat a la cambra per una qüestió d'ordre, ja que sobretot PSC, PP i C's han al·legat que calia una reunió extraordinària de la Mesa per abordar l'escrit dels lletrats i apel·lant als articles 37, 39 i 88 del reglament. Una petició que Forcadell no ha atès perquè el ple “és òrgan suprem” i la Mesa en sessió plenària “ordena” el debat.

“La Mesa només es reuneix quan cal reinterpretar el reglament, no és el cas”, ha dit després de lliurar el text als grups i obrir un torn de paraula de tres minuts. Així la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha assegurat que es donen per advertits amb la nota dels lletrats i que en són coneixedors: “No suposa cap límit, és més: suposa un repte”, ha dit en reclamar a la majoria parlamentària del Parlament posar-se al costat de qui fa “política” i no de qui fa “advertiments penals” i “repressió”. “Sembla que prevalen més els drets dels lletrats que els del 80% de la població, els fa tanta por el procés de democratització del país perquè poden perdre els seus privilegis”, ha etzibat Gabriel als no sobiranistes.

Des de CSQP, Joan Coscubiela, ha assegurat que mantenen la seva esmena però ha lamentat que no es faci cas al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. A més, ha interpel·lat directament Forcadell: “La preferim de presidenta, que de màrtir. Faria bé vostè de salvar-se dels que de tant que la volen , la volen abonyegar”.

Al final del debat, CSQP s'ha alineat amb C's, PSC, i PP en demanar una Mesa extraordinària, petició que Forcadell tampoc li ha acceptat: “Sabia que el sentit comú no prevaldria”, ha etzibat Coscubiela. El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, s'ha mostrat sorprès perquè no sap “què ha canviat” des de la Junta de Portaveus de dijous passat en què, ha assegurat, un informe dels lletrats defensava que un dictamen inconstitucional de Garanties no implica “una recomanació de la seva supressió”. “Això és el Parlament, i no una sala de vistes”, ha exclamat Turull en defensar la cambra catalana com un òrgan sobirà.

Turull ha apel·lat a la “inviolabilitat” dels diputats, recollida per l'Estatut, en drets com el de la llibertat d'expressió i el de representació. “Si algú intenta fer un aiguabarreig per bloquejar el legislatiu dels del judicial, salta pels aires la separació de poders”, s'ha queixat.

El portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, ha retret que es mantingui una disposició addicional considerada inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries i ha apuntat que això suposa “estar passant el rubicó per part del Govern” ja que “per primera vegada manté un projecte de llei que incorre en la prohibició expressa que no només afecta la Mesa sinó també el Govern”.

El diputat ha acusat el Govern de portar els catalans al “bloqueig” de les seves institucions per “absoluta irresponsabilitat” i ha acusat el diputat de JxSí de “carregar” contra els lletrats de la cambra catalana. El portaveu parlamentari adjunt del PPC, Santi Rodríguez, ha lamentat que s'utilitzin els escons per “menysprear” la tasca dels lletrats: “La responsabilitat no és ni dels lletrats, ni de l'oposició ni del TC. El que passa és conseqüències és únicament dels que provoquen que passi el que passa. Si des de la política hi ha qui diu que no vol privilegis, tampoc no pot ser un privilegi que els polítics ignorem les lleis”, ha resolt.

Al seu torn, el cap de files del PSC, Miquel Iceta ha advertit que aniran “fins al final” per defensar el funcionament “correcte” de les institucions catalanes. “Estem a punt d'incorporar les previsions per fer un referèndum pel qual la Generalitat no té competències”, ha avisat el dirigent socialista. Iceta, que ha posat en valor l'opinió del TC, Garanties, o l'Estatut, ha reclamat també un informe jurídic dels lletrats. “Si hi ha una nota escrita o un informe dels serveis jurídics que diuen que una cosa no es pot votar, no la votarem. Volem estar segurs del que fem”, ha advertit Iceta.

Un cop acabada la intervenció dels grups, han començat a sonar els timbres que criden a votació als diputats. Forcadell, que s'ha avingut llavors a convocar una Junta de Portaveus, ha assegurat que no es podia convocar en aquell moment perquè considerava que ja s'havia iniciat la votació i el reglament, ha llegit la portaveu de JxSí, Marta Rovira, fixa que “no es pot interrompre” una votació. Forcadell també ha defensat que no s'estipula que s'hagi de convocar una Junta en el moment que es demana. Els diputats de l'oposició han defensat que, malgrat els timbres, la votació no havia arrencat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona