Política

transports

els sous de tmb

TMB preveu ara rebaixar un 10% la despesa en directius

El govern de Colau es compromet a fer-ho en dos anys

L'executiu encarrega una auditoria sobre transparència en l'empresa pública forçat per les demandes de l'oposició, però nega que hi hagi opacitat

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) es compromet ara a reduir un 10% la massa salarial de la seva cúpula, integrada per 21 directius, per als quals el 2016 es va assignar una partida en sous de 2,55 milions d'euros, incloent-hi tots els conceptes. És una de les mesures que la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, va presentar ahir al matí al consell d'administració de l'empresa pública i va fer pública a la tarda i en una comissió extraordinària. La sessió la van forçar ERC i la CUP per insistir en l'espinós serial dels sous de la direcció i també dels 570 contractes fora de conveni que la companyia que gestiona el bus i el metro ha acumulat durant dècades.

La comissió, curta i convulsa, va servir si més no per aprovar sense oposició una proposta que insta a publicar els sous dels directius i a encarregar una auditoria sobre la gestió de la companyia els últims anys. La mesura va tirar endavant amb els vots del PP i Cs, a més dels de republicans i cupaires, que la proposaven de forma conjunta. Els partits del govern es van abstenir, i també el grup demòcrata (abans CiU), que el mandat passat era qui governava i tenia la responsabilitat. Al capdavall, tant els exconvergents com BComú i el PSC entenen que ja s'està donant resposta a la demanda de més transparència.

Davant els retrets de l'oposició, que, excepció feta dels de Xavier Trias, va acusar el bipartit de manca de voluntat per erradicar l'opacitat, el govern va insistir una vegada i una altra que l'únic límit que posa a la llum i els taquígrafs és la compatibilitat amb la llei de protecció de dades i les incerteses que en aquest sentit genera la manca de desenvolupament reglamentari de la norma de transparència aprovada a finals del 2014.

El paquet de mesures anunciat ahir inclou l'encàrrec a l'Agència de la Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) perquè faci una auditoria del grau de compliment de TMB de la llei de transparència. I també una “reavaluació” dels llocs de treball del personal directiu amb la finalitat de “millorar l'eficiència i l'eficàcia” de la companyia, segons va explicar Vidal, de manera que la reducció de la massa salarial pot venir no tant de reduccions salarials com de l'eliminació d'alguns dels càrrecs actuals. Vidal es va comprometre també a seguir integrant el personal fora de conveni –un procés que al metro es va encetar només quan va obligar a fer-ho una sentència judicial, i que al bus resta pendent–, però sense cap més concreció en forma de terminis que la voluntat que a final de mandat restin el “mínim possible” de treballadors extraconveni.

El paquet de mesures ve a donar resposta a l'escàndol generat quan La Vanguardia va publicar fa dues setmanes que durant la crisi, TMB va preveure retribucions per a alts càrrecs superiors als 200.000 euros anuals.

És aquesta informació, esgarrapada –com altres– a la companyia només gràcies a la llei de transparència, la que va propiciar precisament la convocatòria de la comissió extraordinària, iniciada amb una insòlita batussa entorn dels temps de paraula assignats als grups, que, a diferència d'altres cops, no van ser consensuats prèviament, sinó dictats pel secretari municipal, i que a ERC i la CUP els semblaven insuficients. El govern, al seu torn, recordava, com també van fer el PDeCAT, el PP i Cs, que l'àmbit adequat per tenir el debat és el ple de l'AMB, que és on formalment està integrat TMB. Toca la setmana vinent i també hi haurà peticions de més transparència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona