Política

Homs no deixarà l'escó fins que no se'l “despulli” de l'acta de diputat

L'exconseller preveu recórrer contra la inhabilitació fins arribar a Estrasburg

Demana que no se li impedeixi entrar al Congrés mentre es tramiti el recurs

A diferència de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i de les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, la condició de diputat al Congrés de Francesc Homs ha implicat que fos jutjat al Tribunal Suprem (TS) i, consegüentment, que la sentència que l'inhabilita durant un any i un mes ja sigui ferma. Tot i això, l'exconseller va anunciar ahir que té la intenció de continuar assistint al Congrés fins que se'l “despulli de l'acta de diputat” i va avançar que presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) en considerar que es tracta d'una sentència política i que se'l condemna “per posar urnes”. Paral·lelament, Homs demanarà al Suprem que no executi la inhabilitació mentre no es resolgui el recurs. “És una decisió que el Suprem pot considerar o no, i mentre això no es produeixi, jo soc diputat a les Corts espanyoles”, va assegurar flanquejat per Mas i Rigau però també per les conselleres Neus Munté i Meritxell Borràs i diputats del Parlament i del Congrés.

En el cas que s'acabi ratificant la sentència, però, no va voler avançar quins passos pensa seguir: “Ho faré en el moment, quan calgui. No els ho posaré tan fàcil”, va dir, malgrat que sí que va explicar que té la intenció d'arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. De moment, l'advocat d'Homs va dir ahir mateix que demanaran un aclariment de la sentència al TS, la qual cosa podria retardar la previsible imminent inhabilitació de l'ara portaveu del PDeCAT a Madrid.

Homs va posar en dubte el contingut de la sentència i va considerar “un error” l'argument del tribunal per condemnar-lo per desobediència, ja que evidencia, segons ell, que se l'ha jutjat per les seves idees. I ho justifica al·legant que el TS estén la pena “a tota activitat política” argumentant que com a conseller va “desafiar les bases del sistema constitucional”. “Se'ls veu el llautó”, va continuar, ja que aquesta és una valoració política que no correspon a un tribunal. Tanmateix, va admetre que la sentència suposa una nova jurisprudència, ja que se l'ha jutjat per desobediència al TC, i va animar partits i institucions, amb aquesta premissa, a interposar querelles contra l'executiu que lidera Mariano Rajoy, a qui va definir com “el campió dels incompliments” del tribunal de garanties espanyol. “Resulta que no cal anar a eleccions i que se'l pot inhabilitar”, va ironitzar, ja que el govern espanyol ha incomplert reiterades resolucions del Constitucional.

LES FRASES

Com que jo soc diputat i vaig ser escollit pel poble de Catalunya, seguiré anant al Congrés dels Diputats
És una sentència política feta al servei d'un Estat que té demofòbia
Francesc Homs
PORTAVEU DEL PDECAT AL CONGRÉS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ