Política

judici al 9-n

El Suprem envia al Congrés la sentència que inhabilita Francesc Homs

La presidenta de la cambra baixa espanyola ja va avançar que actuarà conforme el que digui la sentència quan la rebi

El diputat del PDeCAT ha demanat que se suspengui la sentència fins que el TC resolgui el seu recurs

El president del Tribunal Suprem (TS), Carlos Lesmes, ha signat i traslladat aquest dimarts a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la sentència que condemna el portaveu del PDeCAT, Francesc Homs, a un any i un mes d'inhabilitació per un delicte de desobediència greu al Tribunal Constitucional (TC) per l'organització de la consulta del 9-N, segons han informat fonts del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Fonts de l'alt tribunal han informat de la remissió a la Cambra Baixa d'aquesta sentència, que, en ser ferma, suposarà la pèrdua de la condició de diputat del parlamentari català i li impedirà concórrer a cap procés electoral durant un període de 13 mesos.

Des del Congrés, però, apunten que encara no ha arribat la notificació. Pastor ha assegurat aquesta tarda que encara no ha rebut la notificació de del TS cara. En qualsevol cas, ha avançat que actuarà segons els termes de la mateixa notificació en el moment en que es faci efectiu el registre.

El reglament de la cambra recull que un diputat deixa de ser-ho en el moment en que existeixi una sentència ferma d'inhabilitació, com és el cas.

El Congrés encara no ha aclarit, però, si la inhabilitació entraria en vigor immediatament o bé si la presidenta esperarà a sotmetre-ho a la decisió de la Mesa que es reuneix dimarts que ve, si bé Pastor ha apuntat que no és necessari que la presidència informi de la notificació a la Mesa del Congrés.

En aquest sentit, fonts de la cambra han apuntat que en el moment en que el document arribi al Congrés, el secretari general de la cambra informarà el portaveu del PDeCAT de la seva inhabilitació.

Homs ha demanat al Suprem que no s'executi la inhabilitació fins que es resolgui el recurs que presentarà al Tribunal Constitucional (TC). En aquest sentit, el diputat del PDeCAT ha avisat que la retirada de l'acta de diputat abans de la resolució d'aquest recurs tindrà perjudicis “irremeiables”.

Fonts del CGPJ han apuntat que la notificació es limita a traslladar al Congrés el contingut de la sentència que estableix la inhabilitació d'Homs per un delicte de desobediència greu. A més, apunten que la condemna s'aplica independentment dels recursos d'empara que el diputat pugui presentar al Tribunal Constitucional o a altres instàncies.

L'únic precedent que existeix de pèrdua de la condició de diputat per inhabilitació judicial és el de l'exministre d'Interior José Barrionuevo. L'aleshores diputat socialista va perdre el seu escó al Congrés el 1998 en ser inhabilitat per exercir càrrecs públics pel Tribunal Suprem, que també va ordenar el seu ingrés a la presó perquè complís una condemna de deu anys de presó per la seva participació en la “guerra bruta” contra ETA.

Si el Congrés acaba aplicant la mesura, el procediment implica que Pastor ha de traslladar la inhabilitació a la Junta Electoral Central (JEC) perquè aquesta designi el substitut d'Homs a la cambra baixa. Serà Feliu Guillaumes, que ja va ocupar un escó a la cinquena i desena legislatura i que va destacar en els seus enfrontaments amb l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, arran de les informacions sobre l'operació Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat