Política

Els ultraconservadors provoquen el primer revés per a Trump al Congrés

El president dels EUA no té prou vots i ha d'ajornar la votació de la reforma de la salut

Els republicans esperen tenir un acord avui per derogar l'‘Obamacare'

La por de fer el ridícul va obligar ahir el president dels EUA, Donald Trump, i els líders del Partit Republicà a ajornar la votació per aprovar la reforma sanitària que hauria de posar fi a l'Obamacare i substituir-la. Tot i tenir majoria absolutíssima a la Cambra de Representants, van ser incapaços d'assegurar-se els vots necessaris per tirar endavant la proposta, van decidir donar més temps a les negociacions i deixar la votació per avui.

La data d'ahir era significativa, just quan la llei sanitària de l'expresident Barack Obama feia set anys que havia entrat en vigor. Si els republicans i Trump l'haguessin derogat, el senyal hauria estat un triomf per als conservadors, i una promesa de campanya complerta. Però no van poder fer res contra la resistència ferotge liderada pel House Freedom Caucus, el grup dels republicans més ultraconservadors de la Cambra de Representants, que des de fa dies s'ha negat a donar suport al text sense canvis substancials.

Ho van intentar fins a l'últim moment, amb corredisses als passadissos del Congrés, telèfons que treien fum i declaracions optimistes. “Hem fet progressos”, va confessar Mark Meadows, líder dels ultraconservadors. “Però encara no tenim els vots suficients”, va dir després de rebutjar l'última oferta arribada des del Despatx Oval. La Casa Blanca i els líders republicans no van reconèixer que els faltaven els vots necessaris. Només es podien permetre 22 desertors i en tenien més de quaranta.

Hores abans de l'ajornament, la Casa Blanca estava convençuda que tot anava bé. Hores més tard, hi treia importància. “Sentim que [la votació] s'hauria de fer a la llum del dia i no a altes hores de la nit”, afirmava Trump, confiant que avui s'arribi a bon port.

La líder de la minoria demòcrata, Nancy Pelosi, es va riure de la desfeta: la Casa Blanca va cometre “una errada de principiant” programant una votació d'aquest calibre sense tenir segura la victòria, després de dies en què els comptes no sortien de cap de les maneres.

La patacada és sonada, una més al sac de derrotes de la jove administració Trump. Fins ara totes les grans desfetes havien estat en el terreny judicial i per culpa del polèmic vet a refugiats i immigrants de països de majoria musulmana. Ahir, per primera vegada, va rebre el cop des d'un legislatiu al qual va amenaçar si no votava a favor de la llei. I Trump no és l'únic que en surt derrotat. El president de la Cambra de Representants, Paul Ryan, acaba rendit a la impossibilitat d'unir les ànimes del partit amb els desitjos de la Casa Blanca.

Revisió de comptes a xarxes socials per atorgar visats

El Departament d'Estat dels EUA ha ordenat als seus consolats que extremin l'escrutini d'aquells que sol·liciten visats per entrar en territori nord-americà, i començarà revisant els comptes a les xarxes socials dels qui en algun moment hagin estat en territori controlat per Estat Islàmic.

No seran els únics, ja que els cònsols, en col·laboració amb les agències d'espionatge i seguretat dels EUA, hauran de desenvolupar una “llista de criteris” per identificar “conjunts de població” que justifiquin un major escrutini en les sol·licituds. Segons un memoràndum filtrat a l'agència Reuters, aquestes mesures són “obligatòries” i d'aplicació immediata. Tot i això, l'aplicació serà lenta. Com en totes les mesures de restricció i vigilància, l'administració Trump es justifica per qüestions de seguretat i per la radicalització d'individus a través d'internet. “Tots els funcionaris haurien de recordar que les decisions sobre visats són de seguretat nacional”, explica en el document el secretari d'Estat, Rex Tillerson. La normativa no agafa de sorpresa ningú. Fa setmanes, el Departament de Seguretat Nacional, encarregat del control de fronteres i duanes, ja va fer circular un esborrany que autoritzava els agents d'immigració a revisar aparells electrònics i xarxes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia