Política

Un britànic fitxat va fer l'atac

Els serveis secrets seguien Khalid Masood, de 52 anys, des del 1983, però fa un temps el van deixar de vigilar

Estat Islàmic reivindica l'atemptat

Vuit detinguts en operacions a Londres i Birmingham

Londres va començar a recuperar-se ahir del fort cop que va rebre dimecres amb l'atac al Parlament de Westminster, en què van morir quatre persones i 29 més van resultar ferides. El terrorista va ser identificat com Khalid Masood, britànic de 52 anys nascut al comtat de Kent, segons va confirmar ahir la policia. La primera ministra, Theresa May, va explicar que Masood tenia antecedents per possessió d'armes i violència, i havia estat seguit pels serveis secrets interns, però feia un temps que havien deixat de seguir-lo. El va definir com una “figura marginal”.

L'atac va ser reivindicat per Estat Islàmic a través de la seva agència oficial, Amaq. “És un soldat d'Estat Islàmic”, van afirmar. La policia està investigant si el terrorista es va radicalitzar al Regne Unit o si va ser entrenat en algun dels camps que tenen els gihadistes a Síria, l'Iraq i el Iemen.

Scotland Yard està portant a terme una extensa investigació amb escorcolls en sis pisos de Birmingham, Londres i altres ciutats angleses. En total, es va detenir vuit persones. Entre elles, els tres companys de pis de Masood a Birmingham, segons indica la premsa local. La policia no va facilitar ni la identitat dels detinguts ni la seva vinculació amb l'atac. Creu que l'atacant va actuar sol, que era un llop solitari, tot i que també s'investiga la possible pertinença a una cèl·lula terrorista.

El nombre de ferits ja puja a 29, set dels quals es troben en estat molt greu. S'han confirmat 5 morts, incloent-hi el mateix terrorista. La resta són Kurt Cochran, un turista nord-americà de 50 anys; Keith Palmer, l'oficial de policia apunyalat al recinte del Parlament; Aysha Freire, una dona d'origen gallec de 43 anys nacionalitzada britànica, que treballava com a professora en una escola i cada dia creuava el pont de Westminster per anar a la feina, i un cinquè home de 75 anys.

“Encara no m'ho crec”

També va transcendir que el Hyundai 4x4 que va utilitzar Masood va ser llogat en una casa de cotxes de Birmingham. La mateixa casa de lloguer va reconèixer la matrícula per televisió. També que qui va abatre a trets el terrorista va ser el guardaespatlles del diputat conservador Michael Farron, tot i que això no ha estat confirmat per la policia.

Ahir va ser un dia dur per als londinencs. La ciutat es va despertar amb un estrany regust de tristesa. Però la gent va continuar fent vida normal. “Encara no em puc creure el que ha passat –comenta el Kevin, un anglès de 25 anys que camina per Waterloo–. Potser durant els pròxims dies no passarà res, però temo que en un futur tornarà a passar, perquè només li va caldre un cotxe i un ganivet, al terrorista, per cometre el seu acte, i no es poden prohibir ni els cotxes ni els ganivets.”

La presència policial al carrer, especialment pels voltants del Parlament, era ben visible. Els agents patrullaven desarmats pels carrers, fet que va reobrir el debat sobre si la policia hi hauria d'anar o no. Durant el dia, es van succeir les mostres de respecte a les víctimes. Als dos costats del pont de Westminster es van instal·lar memorials florals improvisats. Al matí es podia veure la policia científica amb els seus uniformes blancs pentinant la zona. El pont es va reobrir al trànsit a última hora de la tarda.

El Parlament va decidir reobrir al matí i va guardar un intens minut de silenci en record de les víctimes. En un emotiu discurs, Theresa May va dir: “Ahir un acte de terrorisme va intentar silenciar la nostra democràcia, però avui ens trobem aquí com fem normalment per enviar un missatge simple: no tenim por. I la nostra voluntat mai no es debilitarà davant del terrorisme.”

I hi va afegir: “Ens reunim aquí, al parlament més antic, perquè sabem que la democràcia sempre s'imposarà.” La cambra era plena i s'hi podia veure polítics plorant. També es va retre homenatge al polític que va intentar salvar una víctima fent-li el boca a boca.

L'atemptat també va ser condemnat per la comunitat musulmana: “És un atac covard i depravat i no hi ha cap justificació”, va declarar Harun Khan, líder del Consell Musulmà Britànic.

A la tarda es va celebrar una vetlla a Trafalgar Square per pregar per les víctimes, que va ser presidida per autoritats religioses i polítics i que va congregar centenars de persones.

LES FRASES

És un atac covard i depravat; no hi ha cap justificació
Harun Khan
LÍDER DEL CONSELL MUSULMÀ BRITÀNIC
Que aquest sigui el missatge d'aquesta cambra i d'aquesta nació: els nostres valors prevaldran
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA

Escòcia votarà aviat l'aval a la consulta

daniel postico

El Parlament escocès reprendrà dimarts el debat sobre un nou referèndum d'independència que va suspendre dimecres com a conseqüència de l'atac terrorista a Westminster, segons van informar ahir fonts oficials. El Parlament d'Edimburg es disposava dimecres a debatre per segon dia consecutiu i a votar sobre el nou plebiscit quan es va produir l'atemptat. Per solidaritat amb el “Parlament germà”, el president de la cambra de Holyrood, Ken Macintosh, va decidir suspendre un procés amb què la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, busca permís per negociar amb el govern de Theresa May la celebració d'una nova consulta independentista. Tot i que el debat es reprendrà dimarts, la cambra escocesa va continuar ahir el seu ordre previst amb les banderes a mig pal en senyal de dol per les víctimes de l'atemptat de Londres. Les forces de l'ordre van reforçar les mesures de seguretat al voltant del Parlament, tot i que els responsables de la cambra van indicar que “no hi ha una amenaça terrorista específica per a Escòcia, Edimburg o Holyrood”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona