Política

La crisi a la Guaiana entra en joc en plena campanya a França

El govern francès acusa Fillon i Le Pen d'instrumentalitzar el drama social

La qüestió de la Guaiana Francesa ha esclatat en plena carrera per la presidència a França. Quan falta menys d'un mes per a la contesa electoral, la regió francesa, situada al nord de l'Amèrica del Sud, va declarar dissabte una vaga general indefinida que va començar ahir, per protestar pel drama socioeconòmic que es viu al país. Fins a 37 organitzacions que formen part de la Unió dels Treballadors Guaianesos (UTG) van acordar el cessament temporal del treball, i milers de persones i de polítics del país es van sumar durant el cap de setmana a les protestes populars en forma de marxes pacífiques i barricades que tenen lloc des de dijous passat, que han tallat les principals carreteres i que han impedit l'obertura dels centres educatius.

Diumenge, França va enviar a la capital de la regió, Caiena, una missió interministerial per mirar de posar fi a les mobilitzacions socials, però cap de les dues parts s'ha mostrat disposada a establir un diàleg. “Les demandes són massa disperses i els col·lectius no es posen d'acord entre ells”, explicava una font del govern que ha participat en la missió. Des de París, però, l'única oferta que s'ha traslladat als sindicalistes consistia a enviar 25 nous efectius de la gendarmeria i destinar 60 milions d'euros a l'hospital de Caiena, unes mesures que per als ciutadans són insuficients. La ministra francesa d'Ultramar, Erika Bareigts, no ha viatjat de moment a la Guaiana, i ahir va declarar que no ho farà “fins que es donin les condicions per al diàleg”.

La insostenibilitat de la situació ha estat el detonant necessari per incloure el tema en l'agenda francesa preelectoral. El candidat republicà, François Fillon, que és qui ha registrat la major davallada en les enquestes des del gener, va atribuir el fet que s'hagin produït aquestes revoltes al “fracàs de les polítiques empreses per l'executiu de François Hollande”. Marine Le Pen, del Front National, va parlar d'un “excés d'immigrants” que “paralitzen els serveis públics” del país, i el candidat del partit de l'esquerra França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, va expressar la seva “enorme solidaritat” amb els treballadors en vaga per la “violència” de la situació.

El govern francès va emetre ahir un dur comunicat en què va advertir de “la instrumentalització amb fins electorals” que alguns candidats, però sobretot Le Pen i Fillon, estaven fent del conflicte. L'executiu els va acusar de no recordar-se dels territoris d'ultramar “més enllà de les campanyes electorals”, i de llançar “propostes perilloses com ara la modificació del sou dels funcionaris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

La participació a les 18 hores s’alenteix i s’equipara a les més baixa del 2021

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona