Política

Sense gens de credibilitat

Rajoy promet avui inversions en infraestructures i el govern li retreu que el seu historial no inspira ni “credibilitat” ni “confiança”

El servei de rodalies i el corredor mediterrani formaran part, un altre cop, del paquet de promeses

El president Mariano Rajoy visita avui Barcelona amb la voluntat confessada d'intentar esborrar l'interès majoritari dels catalans pel procés independentista. I ho farà amb una exhibició de promeses referides, aquest cop, a les infraestructures.

En aquest àmbit, el servei de rodalies i el corredor mediterrani, que hauria d'estar enllestit el 2020 segons les exigències europees, tornaran a ser protagonistes de les inversions que el cap de l'executiu espanyol anunciarà en les jornades Connectats al futur, que organitza la delegació del govern espanyol i el Ministeri de Foment avui al Palau de Congressos. Així ho va anunciar ahir el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que, tot i que ahir no va voler donar més detalls del contingut de la xerrada, sí que va assegurar que seran mesures que “de debò afecten i interessen els catalans”, i que ara es poden portar a terme perquè els comptes públics ja s'han “equilibrat” i “es poden fer inversions”. “Ens ve a anunciar molt bones notícies, inversions importants i necessàries”, va declarar el dirigent popular, que també va negar que això sigui “fer concessions” a Catalunya. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va qualificar l'anunci de “compromís explícit” des d'un acte a favor del corredor mediterrani a l'estació de Castelló de la Plana, al País Valencià.

Tanmateix, no ho veuen de la mateixa manera els membres del govern català, que consideren que Rajoy no té cap mena de “credibilitat” a l'hora de complir les promeses. N'és una prova el fet que altres anuncis han quedat en incompliments, com ara el desdoblament de l'N-II i de l'N-340, i la finalització de l'A-27 entre Valls i Montblanc (Tarragona) i de la B-40 (Quart Cinturó) entre Abrera i Sabadell (Barcelona). “La confiança és un intangible bàsic perquè hi hagi diàleg”, va asseverar el conseller de Territori, Josep Rull, que va recordar que el corredor mediterrani és la mostra més clara dels incompliments reiterats de l'Estat espanyol en matèria d'inversions i calendaris previstos. Rull, que ahir participava en un acte sobre infraestructures al Barcelona Tribuna i avui serà l'únic representant de la Generalitat en l'acte de Rajoy, va xifrar en 10.000 milions d'euros el “deute” que el govern espanyol té pendent d'executar en obra pública a Catalunya, una suma “inacceptable” tenint en compte “la riquesa que Catalunya genera i aporta al PIB espanyol”. A la falta de credibilitat de Rajoy, també s'hi va referir el vicepresident del govern, Oriol Junqueras. “Cadascú té la credibilitat que té i que s'ha guanyat”, va etzibar.

Els retrets del govern català eren coincidents amb les declaracions que feien els dirigents dels partits que donen suport a l'equip del president Carles Puigdemont. La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, denunciava una “operació per maquillar incompliments sistemàtics com ara els 4.000 milions d'euros de la disposició addicional tercera per al servei de rodalies”. Pascal va advertir que només el 22% del que es pressuposta per a Catalunya s'acaba executant i va qualificar de “vergonyós” que el govern espanyol pugui anar a Catalunya “a fer relluir alguna cosa amb xifres com aquestes”. “Que no ens vinguin a donar quatre pastanagues per donar-nos una cosa que és nostra i que ens mereixem; seguirem dient que són incompliments flagrants”, va etzibar. De manera similar es va expressar el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que va avisar Rajoy que “la voluntat dels catalans” de decidir el seu futur “no es pot comprar amb promeses d'infraestructures, que a més no es compleixen mai”.

Davant d'un escenari tan escèptic, només el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, tenia certes paraules d'esperança per a l'oferta de Rajoy. “Sempre he defensat que els presidents dels governs d'Espanya visitin Catalunya més sovint, i si a més ho fan per anunciar inversions llargament reivindicades, millor”, hi va afegir. Qui també es va mostrar optimista va ser la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, que ahir atorgava a Ciutadans la clau de les inversions que Rajoy anunciarà. “Són compromisos que hem pactat i que hem incorporat al pressupost”, assegurava la dirigent.

LES FRASES

Cadascú té la credibilitat que té i que s'ha guanyat. I més quan hi ha inversions que mai es concreten
Oriol Junqueras
vicepresident de la generalitat
Que no ens vinguin a donar quatre pastanagues quan els incompliments han estat reiterats
Marta Pascal
coordinadora general del pdecat
Si espera comprar la nostra voluntat amb promeses que no es compleixen, que s'ho tregui del cap
Sergi Sabrià
portaveu d'erc
Ens ve a anunciar molt bones notícies; no són concessions, sinó una resposta a les necessitats
Xavier García Albiol
president del pp
Són uns compromisos que hem exigit que s'incorporin al pressupost
Inés Arrimadas
portaveu de c's i cap de l'oposició


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia