Política

El servei jurídic del Congrés s'encalla en el futur d'Homs

Pastor ha d'enviar la inhabilitació a la junta electoral i no farà res fins a tenir un dictamen clar dels experts

El portaveu del PDeCAT ocupa avui l'escó

Perdre un diputat a la cambra beneficia Rajoy

La condemna del Tribunal Suprem al portaveu del PDeCAT, Francesc Homs, està causant un maldecap als serveis jurídics del Congrés, que mai no havien hagut d'afrontar com fer efectiva la inhabilitació d'un diputat en actiu per una pena –tretze mesos– inferior al que pot durar la legislatura, amb tot el risc que implica de violentar el contracte amb el votant.

Després que el Suprem notifiqués la sentència d'inhabilitació divendres al Congrés, els experts dels serveis de la cambra baixa continuaven encara ahir encallats en l'atzucac derivat de la condemna per la consulta del 9-N. La controvèrsia és si Homs ha de perdre la condició de diputat i ser expulsat, o bé si ha de ser suspès i, al final dels tretze mesos, pot aspirar a recuperar el seu escó. La decisió final recau en la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ha d'enviar la inhabilitació a la junta electoral perquè actuï i que no farà res fins que no tingui un dictamen clar.

El moll de l'os del cas és que el Suprem no anul·la l'elecció d'Homs ni la seva proclamació: l'inhabilita per a càrrec públic i prou. I el reglament del Congrés fixa en l'article 22 que les úniques causes per les quals un diputat pot perdre la seva condició són: “per decisió judicial ferma que anul·li la seva elecció o proclamació”, per mort o incapacitació, per extinció del mandat i per una renúncia voluntària. L'únic segur és que Homs ocuparà avui el seu escó.

La paradoxa és que l'únic precedent contemporani no serveix. Si bé el Congrés va desposseir de l'escó José Barrionuevo el 1998, el diputat del PSOE era un condemnat a deu anys de presó pel delicte d'haver participat en la guerra bruta dels GAL contra ETA. A diferència de l'exministre Barrionuevo, el diputat del PDeCAT està condemnat per haver desobeït el TC i no només no ha d'entrar a la presó, sinó que expulsar-lo de l'escó suposa de facto que el Congrés el condemni a una pena més alta de la que ha dictat el Suprem si la legislatura dura més dels citats tretze mesos i l'acta de diputat no li és retornada el 2018.

De 350 a 349 diputats

Al perjudici per a Homs, a més, se li suma el risc d'alterar la composició de la cambra sorgida a les urnes el 26 de juny en què el president espanyol, Mariano Rajoy, sovint guanya o perd votacions per un vot. Passar de 350 diputats a 349, de fet, beneficiaria Rajoy, que viuria més a prop de la majoria absoluta. Ras i curt: sense l'escó d'Homs –o de qui el rellevi– Rajoy en tindria prou amb el sí de Ciutadans i el PNB durant tretze mesos per aprovar totes les lleis i els pressupostos. A més de C's i el PNB, ara el govern del PP necessita l'abstenció del PSOE –com en la investidura– o el sí d'un diputat adscrit com el del canari Pedro Quevedo.

LES XIFRES

13
mesos
és el període fixat pel Suprem en la condemna per inhabilitació contra l'actual portaveu del PDeCAT, Francesc Homs.
22
és l'article
del reglament del Congrés que fixa les causes de pèrdua de l'escó i que genera dubtes sobre la inhabilitació.
349
diputats
passaria a tenir el Congrés si Homs és apartat, i Rajoy en seria el beneficiat durant els tretze mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona