Política

Els crítics de Podem planten cara a Fachin en el nou partit

Albiach presenta una candidatura alternativa a la del líder morat per a l'executiva del futur subjecte polític

Pisarello, Urtasun i Nuet, a l'equip de Domènech

Iglesias no es decantarà per cap llista

La crisi a Podem s'aprofundeix. Albano Dante Fachin va guanyar la batalla de les primàries a Jessica Albiach, però l'errejonista no ha llançat la tovallola. Després d'aconseguir una plaça al consell ciutadà estatal en l'assemblea de Vistalegre 2, la diputada de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) va presentar ahir una llista alternativa a la del secretari general per completar la direcció del nou subjecte polític d'esquerres, liderat per Ada Colau. L'acompanyarà el secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu, a qui Fachin va destituir de la direcció podemita d'un dia per l'altre. Amb el nom de Juntes Podem, Albiach presenta vuit aspirants a integrar la cúpula del nou espai, “amb voluntat integradora”, que “té molt clar que l'adversari és la Catalunya del 3%”. Per la seva banda, Fachin, amb la candidatura Radicalitat Democràtica JA!, ha reunit setze persones per a la direcció del nou partit, encapçalades per la diputada a Madrid Marta Sibina. El secretari general hi figura en la sisena posició, però les llistes són obertes, és a dir, cada inscrit podrà posar creuetes on vulgui a les candidatures que vulgui. En formen part la secretària d'organització, Ruth Moreta, i el secretari polític i diputat de CSQP Joan Giner, a més de regidors de Vilanova, Barberà i Sant Esteve Sesrovires.

L'arquitecte del futur espai, Xavier Domènech, va presentar ahir en societat els 24 noms que vol que l'acompanyin en la cúpula, amb representants de les direccions de Barcelona en Comú (Gerardo Pisarello, Adrià Alemany, Susanna Segovia), d'ICV (Ernest Urtasun, David Cid i Marta Ribas) i d'EUiA (Joan Josep Nuet, Eva Balart, Núria Lozano, Héctor Sánchez).

Tal com va avançar El Punt Avui, el catedràtic Vicenç Navarro –membre del consell ciutadà estatal del partit dels cercles, que anava de número 3 en la llista de Pablo Iglesias– formarà part de l'aposta de Domènech. L'exalcaldessa de Rubí i exdiputada al Congrés per ICV Núria Buenaventura hi aportarà experiència. La candidatura té un fort component municipalista, amb la presència de l'alcaldessa de Castelldefels, l'ecosocialista Candela López, i la regidora de l'Altraveu de Castellar del Vallès Elisenda Alamany, de les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV).

Ada Colau no formarà part de l'executiva, però encapçala la llista de Domènech per a la coordinadora nacional de la formació, que integraran 120 membres. Segons Domènech, la seva proposta de direcció recull “totes les sensibilitats” del nou espai polític, amb deu representants dels comuns, cinc d'ICV, quatre d'EUiA, cinc independents i només un de Podem. Tot i això, es fa seu el nom En Comú Podem, que “expressa capacitat integradora, representa una experiència guanyadora i és una projecció per construir nous consensos”. “Sento Podem com a part meva”, remarcava Domènech.

Madrid no hi entra

La direcció estatal morada es mantindrà al marge de la contesa i no donarà suport a cap de les candidatures, tampoc a la del seu secretari general a Catalunya. “Volem ser excepcionalment respectuosos amb el procés”, va remarcar el secretari de relacions amb la societat civil i moviments socials, Rafael Mayoral, després de la reunió de l'executiva.

Les candidatures se sotmetran a votació dels prop de 5.000 inscrits entre l'1 i el 8 d'abril, quan es farà l'assemblea fundacional del nou partit.

Finalment, la decisió sobre el nom que tindrà el partit, que s'havia de decidir en la mateixa assemblea, es deixarà per a més endavant amb un procés de participació. Domènech no en va concretar els motius.

L'executiva tindrà 33 seients, però només es poden presentar llistes de 24 persones com a màxim (més el cap de llista), tal com van acordar els comuns amb Podem per confluir, amb l'objectiu de garantir la pluralitat.

La pinça Domènech-Albiach: 25+8

Emili Bella

25+8. La direcció del nou partit tindrà 33 places. Xavier Domènech presenta 25 candidats i Jessica Albiach, 8. Les llistes són obertes, però una pinça entre Domènech i Albiach fàcilment, amb consigna o sense, pot acabar amb la força d'Albano Dante Fachin reduïda a zero als òrgans de direcció del nou subjecte polític. El líder de Podem va forçar fins al límit la participació del seu partit en la confluència, amb una consulta a les bases fent campanya pel no. El missatge seria: si Fachin no volia confluir, no confluirà. Els crítics de Podem posen ara en safata l'oportunitat als comuns, ICV i EUiA per donar-li una estocada. Albiach en té ganes, després que Fachin fes rodar el cap de Bertomeu de l'executiva.

L'últim cartutx

El fet que Pablo Iglesias no vulgui donar suport a cap candidatura és encara una altra bufetada a Fachin, que prèviament a Vistalegre 2 es va acostar al líder estatal del partit. Però al dirigent català li queda un últim cartutx, un darrer as a la màniga: perquè Podem es pugui presentar a les pròximes eleccions en confluència caldrà encara una altra votació perquè les bases es pronunciïn. Ho diuen els estatuts. Però això serà una altra pantalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia