Política

tribunals

cas pujol

El jutge a Mireia Pujol sobre la seva fortuna a Andorra: “Felicitats al seu gestor”

La filla petita de l'expresident assegura “desconèixer” l'origen dels diners

“Felicitats al seu gestor”, li ha dit avui el jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, a Mireia Pujol, filla de l'expresident català Jordi Pujol, pel bon fer de l'encarregat dels seus fons a Andorra, que va multiplicar els seus diners procedents, segons ella, de l'herència del seu avi.

Mireia Pujol ha estat l'última dels set germans a declarar davant del jutge que investiga la fortuna familiar a Andorra i, igual que ells, ha afirmat que li van dir que els 62 milions de pessetes que es van ingressar en un compte del Principat a nom seu el 1992, quan ella tenia 23 anys, provenien de l'herència del seu avi Florenci, que havia mort el 1980.

La imputada ha defensat que els seus diners es van multiplicar de 62 milions de pessetes (372.000 euros) que va ingressar el 1992 a l'entitat Banca Reig (després Andbank) a un màxim d'1,7 milions d'euros que va arribar a tenir en el banc BPA, a on va traslladar els seus fons el 2010 amb la resta dels germans i la seva mare.

Aquest augment l'ha atribuït a la gestió del banc, però ha desvinculat al seu germà Jordi d'això i ha dit que el seu pare no va voler saber res d'aquests fons a principi dels anys 90 perquè estava en política. Segons han explicat fonts presents en la declaració, ha precisat que l'expresident català tampoc els va dir als seus germans que no acceptessin els diners i ella es va fiar de la seva família.

Una fundació a Panamà

Ella, ha dit avui al magistrat, no es va interessar per aquests fons perquè en aquell moment tenia una feina com a ballarina (ara és fisioterapeuta) i viatjava per diversos països, per la qual cosa no li feien falta. En algun moment de l'interrogatori, la investigada ha arribat a reconèixer que igual havia d'haver-ho declarat abans del 2014, quan va esclatar l'escàndol de la fortuna dels Pujol a Andorra i es va decidir a regularitzar-lo a Hisenda.

Llavors, va declarar 1.116.890,76 euros que tenia en BPA, pels quals va pagar a Hisenda 478.225,08 euros, i avui ha dit al jutge que abans d'això va treure al voltant de 170.000 euros per al seu negoci de fisioteràpia, diners amb el quals va ajudar gent, ha remarcat. En qualsevol cas, ha explicat que no va ordenar cap operació amb aquests diners fins que el 2010 ella i els seus germans van passar els fons de Andbank a BPA, quan li va dir al seu gestor en aquest últim banc que ho invertís en productes segurs.

També ha reconegut que el 2012, i seguint els consells del banc, que li va oferir varies vies per defraudar, va constituir una fundació a Panamà amb la seva germana Marta, amb la qual van ocultar una vegada més els diners. A preguntes de l'acusació exercida per Podem, que l'ha qüestionat si aquests moviments li semblaven ètics, ha dit que ella sabia que no podia repatriar els fons a Espanya i els havia de mantenir ocults.

Dubtes del jutge

Durant l'interrogatori, el jutge s'ha mostrat incrèdul amb la versió de l'herència i li ha preguntat per què cap dels germans ni la mare han donat mai els noms dels gestors del llegat, han precisat en quin país se suposa que estaven els diners abans que els heretessin o han aportat documents acreditatius de l'herència, a la qual cosa la imputada ha respost amb diversos “no ho sé”.

Mireia Pujol ja estava imputada per la jutgessa Barcelona que va investigar inicialment el cas i va comparèixer a la comissió del Parlament català sobre la fortuna de la família. El 2014, quan va saltar l'escàndol dels diners a Andorra dels Pujol, va demanar la baixa de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el partit que va fundar el seu pare, per les crítiques d'aquesta. Al març del 2015, es va negar a declarar al Parlament català i només va trencar el seu silenci per desmarcar-se de la seva família: “Ells són ells i jo sóc jo”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia