Política

Trump desmunta el llegat mediambiental d'Obama

Posa fi per decret a les mesures contra el canvi climàtic del seu predecessor

L'objectiu del líder dels EUA és eliminar totes les normatives i “obstacles” que afecten la producció empresarial

El president dels EUA, Donald Trump, va presentar ahir decrets per desmuntar les polítiques en defensa del medi ambient del seu predecessor, Barack Obama. El llegat contra el canvi climàtic, un dels més evidents i celebrats de l'anterior inquilí de la Casa Blanca, té els dies comptats. Necessitat de victòries i compliment de promeses electorals després de la desfeta amb la reforma sanitària, Trump va signar diverses ordres executives per derogar polítiques i normatives ambientals i reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, i ho va fer amb una única excusa: el benefici empresarial.

La lluita contra el canvi climàtic mai ha estat un dels forts de la política de Trump. Durant la campanya reiterava que era una “invenció” dels xinesos, criticava les regulacions ambientals imposades per Obama per com afectaven la producció ambiental i prometia recuperar la grandesa de la producció de carbó. Ja des de la Casa Blanca, el president dels EUA ha revifat dos projectes d'oleoductes criticats pels ecologistes i ha proposat retallar de forma dràstica els fons de l'Agència de Protecció Ambiental, agència que té al capdavant un negacionista del canvi climàtic i que, segons la Casa Blanca, només s'ha de dedicar a assegurar als nord-americans “aigua i aire nets”. “No malgastarem diners en el canvi climàtic”, va avisar fa unes setmanes el director de l'oficina de pressupost de la Casa Blanca, Mick Mulvaney.

Amb la signatura dels nous decrets, l'administració Trump defensa una de les seves màximes: la protecció del medi ambient i el creixement econòmic no haurien d'enfrontar-se. La solució: eliminar totes les normatives que no tenen un efecte immediat en la protecció ambiental que “obstaculitzen” el creixement econòmic i la creació de llocs de treball. “No implementarem polítiques de canvi climàtic que posin en risc l'economia. És molt simple”, diuen des del Despatx Oval. La posició és diametralment diferent de la de l'administració Obama, qui en una de les accions més significatives de la seva administració havia ordenat la reducció de les emissions un 30% per al 2030 respecte dels nivells del 2005. De la mateixa manera, es revisarà el pla d'energies netes. Als EUA de Trump, els combustibles fòssils hi han de tenir un paper principal, i la recuperació de la indústria del carbó i l'extracció de petroli –es recupera el fracking– són fonamentals. Tot en nom de la “independència energètica”, que només es podria aconseguir a través d'aquestes fonts. L'únic aspecte que de moment no gosa tocar és el compliment del Pacte pel Clima de París. Tot i amenaçar diverses vegades que no tindria cap problema a sortir de l'acord climàtic de l'any passat, sembla que el president encara no ha decidit què fer, ja que el gabinet presidencial i l'equip del president està dividit en aquest assumpte. Sigui com sigui, l'“ordre executiva d'independència energètica” posa en risc el compliment dels compromisos.

LA XIFRA

31
per cent
del pressupost de l'Agència de Protecció Ambiental, vol retallar Donald Trump.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia