Política

El BOE anorrea Catalunya a la conferència de presidents

Santamaría refà el comitè preparatori de la cita per blindar els acords encara que Puigdemont hi falti

Hi consagra que hi hagi consens amb només 13 assistents i fiscalitzarà que l'absent ho acati tot

Tant el president espanyol, Mariano Rajoy, com la seva mà dreta i vicepresidenta territorial, Soraya Sáenz de Santamaría, han abanderat en públic el seu lament per l'absència del president català, Carles Puigdemont, en l'última conferència de presidents autonòmics celebrada el 17 de gener al Senat i l'han convidat a reconsiderar la seva plantada en futures cites. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicat el dilluns 27 de març, però, inclou una reforma que Sáenz de Santamaría ha gestat sense publicitat i que de facto anorrea el paper de la Generalitat a la cita, perquè hi consagra que hi hagi consens amb només 13 assistents com fins ara i, alhora, es compromet a l'aplicació de “les mesures necessàries per assegurar el compliment dels acords i recomanacions” a tots els absents.

La reformulació de la conferència de presidents plasmada al BOE reescriu el nom i les funcions de l'anomenat comitè preparatori de la cimera, que ara passa a ser el comitè preparatori, d'impuls i de seguiment. El nou comitè està integrat per la mateixa Sáenz de Santamaría i per un conseller de cadascun dels governs autonòmics i es reunirà almenys una vegada cada sis mesos.

L'objectiu de Santamaría és professionalitzar la cimera de presidents, un fòrum creat per José Luis Rodríguez Zapatero el 2004 i que s'ha reunit sis vegades, però que sovint no ha passat de l'aprovació de declaracions de bones intencions. Sense anar més lluny, en la penúltima cita de l'octubre del 2012 –amb Rajoy ja a La Moncloa i amb la presència d'Artur Mas– es va firmar un compromís d'abordar un nou model de finançament que, un quinquenni després, no ha arribat.

Segons el reglament vigent des del 2009, del fòrum dels presidents autonòmics en surten recomanacions, que necessiten el vistiplau de dos terços dels presents i els afecten només a ells, i acords, que necessiten el consens de tots i que són un compromís polític de més rang.

A més de consagrar que el consens existeixi amb només 13 assistents –i que, per tant, l'absència del president català i del lehendakari siguin del tot irrellevants en el futur si es repeteixen o esdevenen cròniques–, el ja reforçat comitè preparatori de la cimera es dota del poder de vigilar la “coordinació de les actuacions de les diferents conferències sectorials” i de la preparació d'un informe anual que avaluï el grau efectiu de compliment de les recomanacions i dels acords, per part tant dels presents com dels absents, que serà enviat a la conferència de presidents.

Assegurar el compliment

El que el text del BOE no precisa és què significarà exactament adoptar “les mesures necessàries” des del govern espanyol “per assegurar el compliment” del que es derivi de la cita dels barons al Senat, i fins on està disposat a arribar a l'hora d'imposar la disciplina del cafè per a tots a als no assistents com el president català.

La cita dels barons al Senat del gener ha estat presentada com una fita de l'operació diàleg i fins i tot ha permès posar en marxa un grup d'experts sobre el finançament, en què la Generalitat no hi té un representant propi i se sent identificada amb les tesis de Guillem López Casasnovas, designat per les Balears. Quan Zapatero va aplegar el 28 d'octubre del 2004 Pasqual Maragall i el lehendakari Ibarretxe, però, Rajoy va enviar els alfils del PP a fer mofa de la cita. “Em pregunto quin cost ha tingut la presència d'algun president...”, va arribar a dir el vicepresident del Senat, Juan José Lucas, insinuant que l'únic incentiu de la presència catalana era la pela.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona