Política

Judicialització del procés

El Congrés fa efectiva la inhabilitació de Francesc Homs

“Defensar segons quines idees de manera pacífica i democràtica té conseqüències penals” a l'Estat espanyol, lamenta el diputat

Assegura que no se l'expulsa només a ell “sinó a milers de catalans que em van escollir”

El portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, deixarà de ser diputat aquest dimecres després que la presidenta de la cambra baixa espanyola, Ana Pastor, ja ha rebut la notificació de la sentència del Tribunal Suprem (TS) que el condemna a un any i un mes d'inhabilitació pell 9-N.

El mateix Homs ha anunciat aquest migdia que Pastor li ha comunicat a través d'un ogier que haurà de deixar el seu escó. En una roda de premsa des del Congrés, el diputat demòcrata ha lamentat que “a l'Estat espanyol defensar segons quines idees de manera pacífica i democràtica té conseqüències penals”.

El diputat ha avisat que amb aquesta decisió no se l'expulsa només “a un diputat, sinó a milers i milers de catalans” que li van dipositar la confiança a través del seu vot.

Homs ha afirmat que la sentencia no els “enganyarà” perquè “si fos realment per incomplir resolucions del Tribunal Constitucional (TC), Rajoy ja no seria president” . “La veritat és que hi ha un moviment a Catalunya al qual es vol condemnar”, ha reblat.

Però, segons ell, “per moltes inhabilitacions i condemnes que alguns tinguin la voluntat d'imposar, el procés català, la voluntat que hi ha a Catalunya no la inhabilitaran i molt menys la condemnaran”.

L'exconseller de la Presidència ha comentat que avui “pot semblar que l'Estat espanyol ha guanyat una batalla” però creu que no ha estat així perquè “no s'imposaran al conjunt de la ciutadania de Catalunya”. “En democràcia no val imposar, sinó convèncer, i aquesta sentència no convenç a la majoria dels ciutadans”.

En resposta a una pregunta d'una periodista, Homs ha descartat demanar un indult al govern espanyol perquè això “seria reconèixer una culpa jurídica i política que no tinc”. “I també per dignitat. Intentar ser coherent amb els principis que un defensa de manera pacífica democràtica, és incompatible amb demanar un indult al govern del PP que és el campió dels incompliments”, ha etzibat.

El diputat ha avançat que dimarts que ve oferirà una roda de premsa al Col·legi d'Advocats de Barcelona on explicarà “amb detall” què pensa fer en terreny personal i fer balanç del que ha passat o creu que passarà en els propers mesos.

Homs s'ha declarat “feliç” en l'aspecte personal perquè ha tingut “l'honor de servir al poble de Catalunya i haver ajudat a què hi hagués urnes”.

Solidaritat total d'ERC

El portaveu d'Esquerra, Joan Tardà, ha expressat la “màxima solidaritat amb el diputat Homs”. Una solidaritat, ha afegit, que va més enllà “per denunciar la violència judicial” que, segons ell, “s'exerceix contra la ciutadania de Catalunya que vol decidir el seu futur amb llibertat i maduresa”.

El republicà ha advertit que aquest “és un camí de poc recorregut per al Regne d'Espanya: No es pot retenir ningú contra la seva voluntat i menys una societat com la catalana que ha lluitat per les seves llibertats”.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha recordat també que rere la inhabilitació d'Homs hi ha “un problema polític” i que aquest continua existint malgrat la inhabilitació. El diputat basc ha fet una crida al “diàleg” perquè considera que és l'única via resoldre el conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona