Política

Regne Unit

Comença el Brexit amb la notificació oficial britànica a la UE

L'ambaixador davant de la UE entrega al Consell Europeu la invocació de l'article 50 dels tractats

El govern del Regne Unit ha notificat oficialment a la Unió Europea la seva sortida. L'ambaixador britànic davant de la UE, Tim Barrow, ha entregat aquest dimecres la carta que invoca l'article 50 del Tractat de la UE al president del Consell Europeu, Donald Tusk. A partir d'ara, s'obre un període de negociacions que es pot allargar fins a dos anys per pactar les condicions de la sortida. En les properes 48 hores es preveu que Tusk presenti les directrius de negociació pel Brexit que seguiran els 27 estats membres, que s'hauran d'aprovar en una cimera extraordinària el 29 d'abril, entre la primera i la segona volta de les eleccions franceses.

Un cop els estats membres hagin negociat i pactat les seves línies de negociació es podrà concretar el mandat de Michel Barnier, la persona designada per la UE per liderar les converses amb Londres. Tot apunta que les primeres converses formals, per tant, no començaran fins al maig.

L'article 50 del Tractat de la UE preveu un període de negociacions de dos anys, ampliable si hi ha unanimitat entre els estats membres per allargar-lo. Amb tot, si Londres i Brussel·les no aconsegueixen pactar els termes de la sortida, el Regne Unit també podria optar per marxar sense acord, una opció poc desitjada però per a la qual el govern britànic ha admès que ja té plans de contingència. A Brussel·les, també la contemplen.

Reacció del Parlament

Aquest dimecres a la tarda, la conferència de presidents del Parlament Europeu es reunirà per discutir la posició de la cambra sobre les negociacions del Brexit. A la trobada hi participarà l'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras, que forma part del grup de seguiment del Brexit de l'Eurocambra, on hi ha el president Antonio Tajani, el negociador de la cambra, Guy Verhofstadt, la presidenta de la comissió d'Afers Constitucionals Danuta Hübner, i els líders de tots els grups parlamentaris.

El Parlament Europeu ha de donar el seu consentiment en sessió plenària a qualsevol acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. A més, els tractats indiquen que la cambra ha de ser informada “completament i immediatament” de totes les fases del procediment de sortida i estretament vinculada a les negociacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona