Política

El Congrés dels Estats Units, interessat en el procés

Puigdemont es reuneix amb congressistes nord-americans per informar sobre la situació catalana

Les ganes de conèixer contrasten amb “l'actitud” de l'Estat espanyol, diu el president

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va viure dimecres a la matinada el punt clau de la seva visita als Estats Units: la reunió amb congressistes nord-americans, als quals va explicar el moment del procés català. En la seva primera visita a Washington, el president va parlar “obertament” del que està passant a Catalunya, en el seu pla d'informar de la situació. Al davant es va trobar uns congressistes “interessats” en el procés, un fet que “contrasta” amb l'actitud d'un govern espanyol que no mostra el mateix entusiasme per saber com està la situació catalana.

“Hem detectat de tot menys indiferència o desinterès”, va assegurar el president a la sortida de les reunions. Per evitar una possible ingerència espanyola o pressions als legisladors, l'agenda i els noms dels congressistes es van mantenir en secret fins a acabar les trobades. Puigdemont va parlar amb tres integrants de la Cambra de Representants, inclòs el president del subcomitè d'afers europeus, el republicà Dana Rohrabacher. No és la primera vegada que aquest congressista mostra interès en l'afer català. En les últimes visites de delegacions catalanes a la capital dels EUA, sempre s'han reunit, i fins i tot va sortir públicament a defensar el dret del poble català a expressar-se lliurement a través d'un referèndum. Aquesta vegada no va fer declaracions. Puigdemont també es va reunir amb el republicà Francis Rooney i el demòcrata Eliot Engel, tots dos també integrants del subcomitè europeu.

La idea del govern a Washington no era “demanar un suport explícit al referèndum”: “Hem vingut a explicar el que estem fent.” La intenció és que quan el plebiscit es faci i hi hagi un resultat, tinguin la informació per pronunciar-se. “Quan se celebri i se'n conegui el resultat [...], transcendirà l'àmbit estrictament intern espanyol”, va dir el president. El govern nord-americà sempre s'ha escudat en aquesta raó per no opinar sobre l'afer català. Només l'expresident Barack Obama, en una visita del rei Felip l'any 2015, va dir que volien un Estat espanyol “fort i unificat”.

De les reunions amb els congressistes no en va transcendir res, al·legant la privacitat de les trobades, però amb el rerefons de les possibles pressions de l'ambaixada espanyola.

“Estem en un procés que encara no ha culminat; culminarà amb un referèndum i, si aquest referèndum obté el resultat clar per participació i per vot a favor de la independència de Catalunya, hi haurà parlaments i polítics que tindran un coneixement molt precís del que farà Catalunya”, va resumir, deixant clara la voluntat del govern de ser un “aliat internacional dels països occidentals, un fet evident i indiscutible”.

De la visita al Capitoli, el president en va sortir amb “la impressió d'uns membres del Congrés dels EUA que saben i tenen interès a saber”.

L'agenda de la delegació catalana no s'atura, i ahir hi va haver reunions amb think tanks de la capital nord-americana: el Wilson Center –s'hi va signar un conveni amb l'Incasòl– i el conservador American Enterprise Institute. Avui el viatge els durà a l'última parada, Nova York.

LES FRASES

L'oportunitat de tenir la conversa que hem tingut és una fita pel propòsit que ens hem marcat: explicar-nos
Estem molt contents de l'interès demostrat [...] Contrasta amb el poc interès que hi ha a la política espanyola
Carles Puigdemont
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia