Política

El Congrés avala la investigació del finançament il·legal del PP

Rajoy es pot veure obligat a comparèixer si prospera la petició d'alguns grups

Hi ha dubtes sobre la presència de De Alfonso en la comissió sobre l'operació Catalunya

La comissió d'investigació per intentar esbrinar les responsabilitats polítiques del suposat finançament il·legal i les successives trames corruptes del PP ja és una realitat i Mariano Rajoy podria ser un dels compareixents. Alguns grups ja han avançat que volen que el president del govern espanyol, com a cap visible del partit, s'expliqui en seu parlamentària sobre el cas Bárcenas, la Gürtel i les diferents ramificacions i, de fet, els socialistes no descarten avalar la petició. Tot dependrà, però, de quina sigui la nova direcció del PSOE quan s'hagin superat les primàries. De moment, el Congrés –també amb el vot favorable del PP– va donar llum verd a la creació d'aquest òrgan, que no té data, si bé el partit conservador intentarà ajornar-la al màxim, amb el pretext que ja hi ha altres comissions en marxa, com ara la de l'operació Catalunya i la investigació de la crisi de les entitats bancàries. De fet, algunes formacions no confien que arrenqui del tot fins després de les vacances d'estiu.

El PP va emprar el debat d'ahir per escampar l'ombra del dubte a la resta de formacions, suggerint que gairebé tots tenen draps bruts i, fins i tot, casos de corrupció que també estan en mans de la justícia. De fet, l'objectiu dels conservadors és que hi hagi una comissió en paral·lel al Senat que investigui el conjunt de les forces polítiques. És per això que ahir no va voler contradir-se i va optar per unir-se a la resta de grups per, paradoxalment, acceptar que s'investiguin les seves trames. Tot i així, el dirigent popular Eloy Suárez va aprofitar per carregar amb duresa contra l'oposició, a la qual va acusar d'utilitzar la comissió com una estratègia de desgast i d'“enderrocament” del seu partit. La iniciativa d'aquest òrgan va sorgir de l'entesa entre el PSOE, Podem i C's.

D'altra banda, pel que fa a la comissió de l'operació Catalunya, han sorgit dubtes sobre la presència de l'excap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, prevista per dimecres vinent, després que des del CGPJ s'hagi esgrimit un article de la llei orgànica del poder judicial que assenyala que els magistrats no estan obligats a comparèixer per assumptes que no estiguin relacionats amb el seu càrrec. Tot i aquest advertiment del CGPJ, De Alfonso –que ha tornat a la judicatura– pot decidir si vol anar al Congrés o bé opta per una declaració per escrit.

LES FRASES

Vostès volen crear una comissió de demolició del PP. Només miren de desgastar-nos
Eloy Suárez
diputat del PP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona