Política

regne unit

Brèxit

El govern britànic presenta el seu pla per “acabar amb la supremacia de la llei de la UE”

L'executiu adaptarà milers de normatives europees a la legislació britànica per evitar un buit legal després del 'Brexit'

l ministre del ‘Brexit', David Davis, ha presentat aquest dimarts el ‘projecte de revocació' a partir del qual el govern britànic “acabarà amb la supremacia de la llei europea” i adaptarà les directives a la seva pròpia jurisdicció. El procés, que la Cambra dels Comuns ha definit com “un dels projectes legislatius més complexes que s'han dut a terme al Regne Unit” pretén evitar un buit legal quan el ‘Brexit' s'hagi completat. “Volem estar en les mateixes condicions que la resta de membres de la UE després del ‘Brexit'”, ha explicat Davis a la Cambra dels Comuns, afegint que més endavant el parlament britànic haurà de legislar “en matèria d'immigració, duanes i d'altres aspectes”.

El primer pas que preveu la proposta és revocar l'Acta de les Comunitats Europees i “retornar al parlament britànic la sobirania cedida l'any 1972”, acabant amb la “supremacia de la llei europea” al Regne Unit. Un element que, segons Davis, “és absolutament necessari si es vol complir amb el resultat del referèndum del 'Brexit'”. La revocació també implicarà “acabar amb el rol del Tribunal de Justícia de la UE i amb la seva interpretació de la llei”.

El llibre blanc que s'ha presentat aquest dimarts també estableix “transformar la legislació europea i adaptar-la a la llei domèstica britànica” per tal que “els negocis continuïn funcionant amb la tranquil·litat de saber que les lleis no hauran canviat de la nit al dia i els treballadors tinguin la seguretat que els seus drets segueixen estant garantits”. D'altres normatives europees, com les que fan referència a la protecció del medi ambient o als drets dels consumidors, “seguiran sent vàlides” un cop els britànics hagin sortit de la UE.

Finalment, el tercer gran punt busca “crear els poders necessaris per poder corregir les lleis europees que no funcionen” i assegurar el bon funcionament “del sistema legal” després del 'Brexit'. Un cop el Regne Unit ja sigui fora de la UE, “les lleis les faran els parlaments de Londres, Edimburg, Belfast i Cardiff i les interpretaran jutges del Regne Unit i no de Luxemburg”, ha assegurat Davis.

El ministre també ha volgut subratllar la importància que tindran els diversos parlaments “a l'hora de donar forma al futur del país”, ja que hi haurà “una sèrie de lleis que s'hauran de debatre abans i després del 'Brexit'” i que afectaran àrees diverses com la immigració, el comerç o l'educació. “Els parlaments podran revisar i esmenar qualsevol part de la legislació europea que considerin necessària”, ha insistit.

Davis també ha fet referència a les competències d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord que contempla la legislació europea. Una autonomia, ha dit, “limitada al marc europeu” que després del 'Brexit' “podria veure's ampliada”, atorgant-los una “major capacitat en la presa de decisions”.

Finalment, Davis ha destacat la importància de fer tot aquest procés “a temps” i seguint un calendari que haurà de combinar “velocitat i discreció”. “No serà una feina fàcil, però no ens pot superar”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona