Política

El consell de ministres espanyol aprova avui el projecte de pressupostos per al 2017

Inclou la reducció de l'IVA dels espectacles en directe i la creació de 67.000 places de reposició per a funcionaris

El consell de ministres espanyol aprova aquest divendres el projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2017, un text que compta ja amb l'aval de C's i que inclou, entre altres, una reducció de l'IVA dels espectacles en directe –des de concerts a corrides de toros- del 21% al 10%, amb un cost de 111 milions anuals per a l'erari públic. També la creació de 67.000 places de reposició per a funcionaris al 2017 a les que se suma un compromís de conversió a fixes de 250.000 interins en els pròxims tres anys, i un augment salarial de l'1% per als funcionaris que els sindicats consideren injust i insuficient. No hi consten augments d'impostos i sí l'extensió de la tarifa plana per als nous autònoms durant els primers 12 mesos de cotització així com el complement salarial de 400 euros per a menors de 30 anys amb baix nivell de formació que es formin.

Els comptes arribaran el pròxim dimarts al Congrés dels Diputats, moment en que se'n coneixerà la lletra petita i factors com, per exemple, la inversió territorialitzada a Catalunya. De moment compten amb el suport de C's, que aquest dijous va anunciar un acord per incloure a la llei 4.100 milions en mesures acordades amb el partit d'Albert Rivera, així com del PNB amb qui l'executiu de Rajoy ha negociat les últimes setmanes.

Juntament amb l'Oferta Pública d'Ocupació l'executiu espanyol donarà llum verda a un decret per a la reposició urgent de funcionaris als àmbits de l'ocupació, els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat. Tal com va apuntar aquest dijous el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, d'aquesta manera les Comunitats Autònomes podran activar la reposició en aquests sectors sense haver d'esperar a l'aprovació dels comptes al Congrés dels Diputats.

La reducció de l'IVA cultural per a espectacles en directe fins al 10% és una de les mesures acordades amb C's, tot i que no està exempta de queixes pel fet que exclou un cop més el món del cinema, un dels més castigats per l'augment d'aquest impost per part del govern de Mariano Rajoy. També ha causat malestar l'anunci d'augment de l'1% del sou dels funcionaris, que s'equipara amb el del 2016 i no recupera la pèrdua de poder adquisitiu acumulat des del 2011.

Juntament amb els pressupostos, el govern espanyol donarà a conèixer el quadre macroeconòmic dels comptes, que segons va avançar el ministre d'Economia, Luis de Guindos, preveurà una reducció de la taxa de desocupació.

Un cop aprovats els comptes, el ministre Montoro portarà la llei el pròxim dimarts al Congrés dels Diputats. El PP necessitarà de suports per aprovar-los. No només el de C's i el del PNB, partit amb el que es dóna per fet un acord, sinó també el de CC i el del diputat de Nueva Canarias Pedro Quevedo –que va concórrer a les eleccions amb el PSOE-, que té la clau per assolir la majoria parlamentària i rebutjar les esmenes a la totalitat que es presentaran als comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia