Política

SOCIETAT

Destinen quinze milions a un zoo més educador i conservador

L'Ajuntament de Barcelona confirma que el director serà Antoni Alarcón i n'explica els eixos del futur pla estratègic que inclouen instal·lacions noves per a lleons, girafes i elefants

La plataforma Zoo XXI hi dóna un vot de confiança

L'Ajuntament de Barcelona va presentar ahir el model de zoo que dissenyarà els pròxim dos anys sota la direcció del biòleg Antoni Alarcón i en què invertirà fins a 15 milions, provinents dels beneficis de l'empresa municipal BSM perquè sigui un referent en la conservació d'espècies, la investigació i l'educació. Aquests són els tres eixos que el mateix Alarcón va destacar de les conclusions d'un grup de treball –en què també hi havia entitats ecologistes– que va començar el 2016 amb l'objectiu de presentar una proposta consensuada. Alarcón va assegurar que l'educació i la sensibilització són els pilars més importants del projecte ja que, davant l'amenaça de la pèrdua de la biodiversitat, el zoo suposa un aparador, ja que té més d'un milió de visites a l'any, a l'hora d'“intentar inculcar els hàbits necessaris per invertir aquest procés”.

El tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, va explicar que el zoo continuarà a les instal·lacions actuals però s'hi tancarà definitivament el delfinari. En el pla d'inversions del 2017 hi destaca una instal·lació nova de quarantena integrada al servei veterinari del zoo pensada per a una gestió “més eficaç” dels riscos sanitaris i facilitar el moviment dels animals. També està previst fer-hi una renovació integral del sistema de calefacció del terrari i millorar-hi la zona de Sabana. Faran la nova instal·lació per als lleons, formada per dormitori i una zona exterior amb un llac, i ampliaran el pati de les girafes i dels elefants.

Universitat i investigació

Per complir els objectius quant a la protecció d'espècies amenaçades, al zoo intensificaran la col·laboració amb les universitats i altres centres d'investigació. En el capítol d'educació, els responsables d'aquesta instal·lació volen tenir en compte l'aspecte vivencial, el coneixement i la conscienciació de la importància de conservar espècies i els hàbitats.

La Fundació Barcelona Zoo serà la institució que garantirà l'aplicació del pla estratègic en relació amb el nou model del zoo que s'ha d'adaptar al model de “ciutat sostenible i a les demandes socials”, va assenyalar la tinent d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz. Alarcón, amb un màster en Enginyeria Ambiental pel Ministeri d'Indústria, és gerent del Consorci del Besòs i haurà de presentar una proposta de disseny del nou model que la Fundació haurà de validar i impulsar.

El zoo de Barcelona commemora enguany els 125 anys d'història i farà una sèrie d'activitats centralitzades durant la festa de la Mercè. L'equipament va rebre 1.007.500 visitants l'any passat, una quantitat estable, i també 60.100 participants en activitats educatives, a més de 650 universitaris que hi van desenvolupar diversos treballs.

Recollida de signatures de Zoo XXI

L'anunci del govern municipal sobre el projecte de zoo per a Barcelona arriba en plena recollida de firmes impulsada per la plataforma Zoo XXI per exigir un canvi radical de l'equipament seguint els criteris que l'entitat proposava i que va avançar aquest diari. L'objectiu de la iniciativa és que l'espai mantingui els animals autòctons però que n'eviti la reproducció només per a l'exhibició. A més, proposen introduir novetats tecnològiques perquè el visitant conegui els animals a través de pràctiques immersives.

El seu coordinador, Leonardo Anselmi, va explicar que durant la setmana havien parlat breument amb Alarcón i que van confirmar que tenen “molts acords i principis comuns” en matèria d'orientació a la conservació in situ i en la inclusió de noves tecnologies com a estratègia científica. També en tenen pel que fa a la participació ciutadana sobre el model, la necessitat de la vinculació acadèmica i la transparència de la institució. “Podem generar canvis importants, que es desmercantilitzi la vida dels animals, frenar la reproducció sense sentit ecològic, o amb finalitats econòmiques, per ser exhibits”, hi va afegir. A partir d'ara la plataforma avaluarà la proposta municipal que ahir van presentar, però asseguren que el director està disposat a aplicar el programa de “menys animals i més autòctons” si surt aprovada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona