Política

La inversió de Rajoy no apareix

El pressupost del 2017 destina a Catalunya 1.149 milions, el 13% del total i 30 milions menys

Montoro convida a esperar el 2018 per valorar la promesa estatal

Foment preveu 1.306 milions, 271 milions dels quals, a rodalies

La llum del viatge llampec que Mariano Rajoy va fer a Barcelona per exhibir el seu compromís inversor amb Catalunya els propers quatre anys encara no enlluerna la lletra dels pressupostos del 2017. En la distribució territorial de la inversió recollida en uns comptes que són atípics perquè arriben a l'abril i no s'aprovaran fins al juny, Catalunya apareix en segon lloc –per darrere de l'Andalusia governada per la socialista Susana Díaz– amb una xifra de 1.149 milions, el 13,4% del total estatal i 30 milions menys que el 2016. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va invocar l'anomalia d'aquest any, en què el pressupost arriba quan el 2017 ja viu el seu quart mes, per justificar que no recullin un impuls tan decidit com el promès i va instar a esperar als comptes del 2018 per valorar l'aposta de Rajoy amb els 4.200 milions anunciats.

La tisorada a Catalunya de 30 milions viatja en un pressupost en què no hi ha ni retallades ni augments d'impostos perquè tot l'ajust de 14.250 milions es fia a l'obtenció d'una recaptació rècord no vista ni el 2007 previ a la crisi: 200.963 milions, un 8% més. En un context d'eufòria per la recaptació, però, la inversió real a les comunitats cau als 8.597,43 milions, un 22% menys, i a Catalunya no arriba ni a acostar-se al pes que té dins la població estatal (16%) ni al gros dins el PIB estatal (19%). Significativament, el ministre Montoro no va oferir el detall de la xifra en la seva compareixença més llarga de l'any –i que serveix per desglossar des de la xifra de la Casa del Rei fins a la del Prado– i va respondre amb generalitats als precs de més precisió després de la tradicional entrega del llapis de memòria amb els comptes a la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

Ull al 2018, 2019 i 2020

Segons Montoro, els 4.200 milions oferts per Rajoy “se sustenten” en aquests pressupostos, però la inversió en infraestructures “avançarà de manera decidida el 2018”. El titular d'Hisenda, de fet, va instar a avaluar el compromís amb Catalunya com una seqüència en moviment i no com una foto fixa: “La continuïtat de la legislatura serà l'important... el 2018, el 2019, el 2020.” “Aquest és el pressupost base i d'aquí a pocs mesos ens tornarem a trobar presentant els pressupostos del 2018, que és on entraran amb més fermesa aquestes xifres d'inversió”, va dir Montoro, obviant les dades presents.

En comparació amb la resta de comunitats, hi ha la paradoxa que el pes de Catalunya creix del 10,7% al 13,4% –tot i perdre 30 milions– per la davallada general de la qual només se n'escapen les Canàries (el vot de Coalició Canària i Nueva Canarias és vital per a Rajoy, a més del de PNB i Ciutadans). Si Andalusia és la primera receptora amb 1.156 milions (13,5%), després ve Catalunya i, en tercer lloc, hi ha Madrid, amb 1.005 milions (11,7%).

A banda del que l'Estat presenta com a inversió regionalitzable, el ministeri de Foment i els ens estatals dependents d'ell invertiran aquest any un total de 1.306 milions a Catalunya, dels quals 271 milions correspondran a Rodalies. Segons el ministre Íñigo de la Serna, el nivell d'execució superarà el del 2016, tot i partir amb cinc mesos de retard, i podria ser del 100%. Menys Ciutadans, tots els partits catalans lamenten les xifres. El portaveu d'En Comú al Congrés, Xavier Domènech, va censurar un “pressupost de la desigualtat” que per a Catalunya, a més, és “una presa de pèl”. “Que els extremenys, andalusos, castellans i tots els que protesten no pateixin, Rajoy no compleix mai amb Catalunya”, ironitzava Joan Tardà (ERC). Al PDeCAT, Ferran Bel lamentava l'incompliment i que inversions pendents apareguin cada any als comptes. Meritxell Batet (PSC) opina que són encara més “decebedors” en plena “operació diàleg”. “Si virem, més catalans voldran viure en una Espanya basada en el coneixement”, lloa Toni Roldán (C's).

LES FRASES

El del 2017 és la base; d'aquí a poc ve el pressupost del 2018 i entraran amb més fermesa aquestes xifres d'inversió
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda
És el pressupost de la desigualtat i no consoliden l'economia sinó que la fa més fràgil, i per a Catalunya és una presa de pèl
Xavier Domènech
portaveu d'en comú podem
Que els extremenys, andalusos, castellans i tots els que protesten no pateixin; Rajoy no compleix mai amb Catalunya
Joan Tardà
portaveu d'erc al congrés
Moltes inversions són recurrents, ja hi eren en comptes anteriors, i com que no es complien, tornen a incloure-les el 2017
Ferran Bel
diputat del pdecat al congrés
És decebedor amb Catalunya, i més en el marc d'una «operació diàleg»; la inversió no compleix i no arriba al 19% del pes al PIB
Meritxell Batet
diputada del psc al congrés
Si virem el país més catalans voldran viure en una Espanya basada en l'economia del coneixement i no amb baralles diàries
Toni Roldán
diputat de ciutadans al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona