Política

patrimoni

Endesa cedeix nou immobles a la vall Fosca

Són sis habitatges, una residència, una capella i una església del campament Fecsa

Endesa i l'Ajuntament de la Torre de Cabdella van firmar divendres un conveni pel qual la companyia elèctrica cedeix al consistori pallarès un seguit de construccions de l'antic campament de Fecsa, ubicats en aquest terme municipal de la vall Fosca, per a futurs usos històrics i culturals. La companyia cedirà sis edificis d'habitatges construïts amb fusta, una residència, una església i una petita capella, que formen part del patrimoni industrial protegit del municipi i que han estat catalogats com a bé cultural d'interès local.

Totes les construccions estan situades en una zona pendent encara de desenvolupament urbanístic, a prop de la central hidràulica. L'Ajuntament té previst, en un futur, convertir-los en un centre d'acollida de visitants, així com en una àrea destinada a la divulgació de la història industrial del municipi i de la forma de vida dels ocupants de principis del segle XX. Actualment, els edificis presenten diferents estats de conservació. És per això, i donada la seva catalogació, que Endesa realitzarà una aportació econòmica de 55.000 euros per tal de col·laborar en la seva rehabilitació i restauració. L'acord de cessió l'han subscrit l'alcalde de la Torre de Cabdella, Josep Maria Dalmau, i la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa.

Colònia Fecsa

Aquest complex és un dels llegats de l'arribada a la vall Fosca de la Societat Energia Elèctrica de Catalunya, que va suposar un creixement de la població de prop del 200%. Amb la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella, l'any 1914, més de 4.000 treballadors van desplaçar-se al territori amb la intenció de participar en les primeres grans obres hidroelèctriques del Pirineu català. Aquest creixement exponencial de la població i la manca real d'allotjaments i serveis necessaris per satisfer les demandes d'aquests treballadors, van derivar en la construcció d'una colònia autosuficient on els empleats gaudien d'habitatges, esglésies, bars, economats i fins un consultori mèdic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Colòmbia

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona